KORISTNO

Osem priporočljivih za vse s povišanim krvnim sladkorjem

Prava izbira živil je eden od načinov za uravnavanje.
Fotografija: Fitokemikalije v borovnicah zavirajo vnetne procese, do katerih pride zaradi sladkorne bolezni tipa dve. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Fitokemikalije v borovnicah zavirajo vnetne procese, do katerih pride zaradi sladkorne bolezni tipa dve. FOTO: Thinkstock

Obstajajo živila, ki uravnavajo krvni sladkor in bi jih vsi, zlasti pa tisti, ki se soočajo s sladkorno boleznijo tipa dve, morali čim pogosteje umestiti na jedilnik. Katera so najboljša?

Borovnice

Z uživanjem teh drobnih, modrih plodov je mogoče zmanjšati občutljivost organizma za inzulin. Prav tako so raziskave dokazale, da fitokemikalije v borovnicah zavirajo vnetne procese, do katerih pride zaradi sladkorne bolezni tipa dve in večajo tveganje za pojav srčnih obolenj.

Citrusi

Pomaranče, grenivke in mandarine pozitivno vplivajo na količino krvnega sladkorja in holesterol zaradi hesperidina in veliko vlaknin. Študija univerze Harvard je ob tem dokazala, da je z uživanjem teh sadežev (ne soka) mogoče zmanjšati tveganje za diabetes tipa dve.

Stročnice

Čičerka, fižol in leča se ponašajo z nizkim glikemičnim indeksom ter so zato primerni za diabetike, saj ne povzročajo naglega porasta in nato upada krvnega sladkorja. Hkrati pomagajo pri obvladovanju sladkorne bolezni tipa dve. Leta 2012 so v publikaciji Archives of Internal Medicine objavili izsledke študije, ki je dokazala, da je z uživanjem 250 gramov stročnic dnevno mogoče uravnavati krvni tlak in količino krvnega sladkorja.

Temna čokolada

Kakovostna temna čokolada zaradi polifenolov pozitivno vpliva na količino inzulina v telesu in krvni tlak. Seveda to velja za zmerne količine čokolade, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava.

Rastlinski obroki

Leta 2012 izvedena študija, objavljena v časopisu Journal of Preventive Medicine, je odkrila, da prehrana, ki je pretežno sestavljena iz sadja, zelenjave, lupinastih plodov in stročnic, pozitivno vpliva na trigliceride, hemoglobin in tudi na količino krvnega sladkorja pri posameznikih z diabetesom tipa dve.

Olivno olje

Zamenjava nasičenih maščob in transmaščob z nenasičenimi je priporočljiva za vse, zlasti pa za posameznike s sladkorno boleznijo tipa dve. Ne zgolj za obvladovanje te presnovne motnje, temveč tudi preventivno. Redno uživanje olivnega olja je povezano z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen, saj spodbuja izrabo glukoze v celicah in deluje protivnetno.

Probiotiki

Kar nekaj študij je uživanje probiotikov povezalo z uravnavanjem krvnega sladkorja. Dobre bakterije vplivajo na količino glukoze v krvi, učinki pa so opazni po osmih tednih rednega uživanja.

Cimet

Ta začimba pomaga pri zmanjševanju količine sladkorja v krvi. Kako natančno deluje, še ni povsem dognano, je pa že znano, da na količino krvnega sladkorja vpliva kratko in dolgoročno, nima pa nobenih stranskih učinkov, zato je s cimetom primerno obogatiti sokove, kavo, kompote, jogurte, sadne zmeške in ovsene kosmiče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije