OBVEZNO

Osem pregledov, na katere bi morala redno vsaka ženska

Objavljeno 13. april 2018 07.08 | Posodobljeno 13. april 2018 08.42 | Piše: M. F.
Boljše je preprečiti kot zdraviti.
S preventivnimi pregledi je mogoče preprečiti najhujše. FOTO: Thinkstock
Preventivni pregledi so nekaj, čemur posamezniki ne namenjajo dovolj pozornosti, vendar so za ohranjanje zdravja ključnega pomena. Poglejte zato osem takšnih, ki bi jih morala redno opravljati vsaka ženska.

Preverjanje holesterola

Zakaj? Povišan holesterol je lahko deden, in če je v družini prisoten, bi ga morali redno nadzorovati. Kadar je v krvi preveč maščob, se namreč povečuje verjetnost srčno-žilnih bolezni ter srčne in možganske kapi. Drugi ogrožajoči dejavniki so kajenje, preveč kilogramov, premalo gibanja in z nasičenimi maščobami bogata hrana.
Kako pogosto? Vsakih pet let.

Bodite pozorni na svoje črevesje

Zakaj? Če imate simptome celiakije, alergije na gluten ali sindroma razdražljivega črevesja, kot so stalna utrujenost, izguba kilogramov, napenjanje v trebuhu, driska, slaba krvna slika oziroma pomanjkanje železa v krvi, obiščite svojega zdravnika, ki bo s testi krvi določil razloge zanje. Če so te težave prisotne v družini, so testi priporočljivi tudi, če ni simptomov.
Kako pogosto? Enkrat, in če je bolezen diagnosticirana, se držite priporočene diete.

Bris materničnega grla

Zakaj? »Z brisom materničnega grla je mogoče odkriti spremembe v celicah, ki lahko ob nezdravljenju napredujejo v raka materničnega vratu,« je povedala ginekologinja Sarah Brewer. »Z zgodnjim odkrivanjem teh sprememb je mogoče preprečiti do 75 odstotkov primerov raka na tem organu.« 
Kako pogosto? Ženske v starosti od 25 do 49 let bi se morale testirati vsaka tri leta. Mlajše od 25 let, ki med spolnim odnosom občutijo bolečine ali opazijo krvavitve, bi o tem morale obvestiti svojega ginekologa.

Pregledovanje kožnih madežev

Zakaj? »Z zgodnjim odkrivanjem sprememb kožnih madežev je mogoče preprečiti kožnega raka,« na pomen samopregledovanja opozarja dermatologinja Coimhe Scully.
Kako pogosto? Samopregled bi morali opraviti vsake tri mesece in slediti vodiču ABCDE. Kar pomeni, da je treba pozornost namenjati A (asimetriji kožnih znakov), B (njihovim robom, ki ne smejo biti nazobčani), C (barvi in pri tem biti pozoren na vsako spremembo), D (premeru, ki ne sme biti večji od sedmih milimetrov) in E (evoluciji oziroma vsaki nenadni spremembi). Ob teh obvestite svojega zdravnika.

Preverjanje krvnega sladkorja

Zakaj? Če se pojavijo simptomi sladkorne bolezni, kot so pogosto uriniranje, žeja, izguba telesne mase in nepojasnjena utrujenost, naj vaš zdravnik opravi test krvnega sladkorja.
Kako pogosto? Sladkorna bolezen se lahko razvije v katerem koli obdobju življenja, spremljajo ga izraziti simptomi, ob odsotnosti teh testiranje ni potrebno.

Test za spolno prenosljive bolezni

Zakaj? Spolno aktivne ženske, ki pogosto menjavajo partnerje, bi se morale redno testirati, saj mnoge bolezni nimajo izrazitih simptomov.
Kako pogosto? Ob rizičnem spolnem obnašanju vsak mesec in v monogamnem odnosu na začetku zveze ter se vedno, kadar opazite neobičajen izcedek, pritisk v trebuhu ali gripi podobne simptome, ki ne izginejo, obrniti na svojega ginekologa.

Pregled dojk

Zakaj? Dojke se med menstrualnim ciklusom spreminjajo, če pri tem opazite neobičajne spremembe, kot so zatrdline, spremembe na bradavicah, izcedek, spremembe v videzu kože dojke ali izpuščaji okoli prsne bradavice, obiščite zdravnika.
Kako pogosto? Dojke si morate pregledovati redno, kar zadeva samopregled vsak mesec ob zaključku menstruacije.

Preverjanje krvnega tlaka

Zakaj? Zlasti tisti, pri katerih je povišan krvni tlak v družini ali so predebeli ter uživajo alkohol, bi ga morali preverjati redno. Povišan krvni tlak je namreč eden od razlogov za bolezni srca in tudi srčno kap.
Kako pogosto? Vsakih pet let ali pogosteje, če je ta v družinski anamnezi ali se pojavljajo slabost, zamegljen vid, slabost in vrtoglavica.
Deli s prijatelji