PREVIDNO

Opozorilo: kozarček na dan krajša življenje

Vsakodnevno pitje alkoholnih pijač menda za 20 odstotkov poveča možnost za prezgodnjo smrt.
Fotografija: Pivo vsebuje veliko kalorij in soli, zato se mu je treba izogibati. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pivo vsebuje veliko kalorij in soli, zato se mu je treba izogibati. FOTO: Guliver/Getty Images

Kozarček ali dva vina na dan morda le ni tako nedolžna navada, kot se zdi na prvi pogled. Najnovejša ameriška študija, objavljena v zborniku Alkoholizem: Klinične in eksperimentalne raziskave, kaže, da je lahko zaradi alkohola tveganje prezgodnje smrti za 20 odstotkov višje kot pri tistih, ki so bolj vzdržni (spijejo enako količino pijače dva- ali trikrat na teden). Kot razloži avtorica študije dr. Sarah Hartz, ta in še nekaj raziskav prej dokazuje, da lahko vse težje rečemo, da je pitje alkoholnih pijač zdravo za človeško telo. Pravi, da bi večjo smrtnost lahko povezali predvsem z večjo možnostjo za nastanek rakavih obolenj. Na primer raka na dojkah. Poleg tega prevelika količina alkoholnih pijač lahko vpliva na nastanek srčnega zastoja.

Seveda ne moremo mimo starih raziskav, ki so prav nasprotno pravile, da kozarec ali dva vina na dan koristita zdravju. Še več: da nam lahko celo podaljšata življenje.


Hartzova na to pravi, da imajo zdaj raziskovalci na voljo precej več podatkov: zadnja študija denimo vključuje podatke več kot 400.000 ljudi. Več kot 340.000 ljudi v starosti med 18 in 85 let je sodelovalo v nacionalni zdravstveni raziskavi. Drugo skupino, okoli 94.000 ljudi, starih med 40 in 60 let, pa so spremljali na kliniki.

Da bo treba o vplivu alkohola na zdravje posameznika še kaj reči, je prepričan tudi dr. Guy Mintz, direktor oddelka za kardiovaskularno zdravje in lipidologijo bolnišnice v Manhassetu v ameriški zvezni državi New York. Pravi, da je vprašanje glede škodljive količine popitega alkohola še vedno odprto. Najnovejšo študijo pa je označil za zanimivo. »Kaže, da te ena ali dve pijači štirikrat na teden obvarujeta pred srčnožilnimi boleznimi, ampak vsakodnevno pitje vse te pozitivne učinke izniči,« pravi in dodaja, da pacientom svetuje, naj se izogibajo pivu, saj vsebuje veliko kalorij in soli. To pa lahko vodi v debelost in povišan holesterol. »Poudaril bi zmerno pitje alkoholnih pijač, tako glede količine kot pogostnosti.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije