USODNO

Nezdrava prehrana kriva za več smrti kot kajenje

Objavljeno 14. april 2019 16.52 | Posodobljeno 14. april 2019 20.10 | Piše: M. F.

Strokovnjaki opozarjajo, da je nezdrava hrana kriva za največ smrti.

Nezdrava prehrana je v sodobnem svetu velika zdravstvena težava. FOTO: Thinkstock
Pretiravanje s soljo je eden od glavnih razlogov za povišan krvni tlak, medtem ko preveč kalorij povzroča epidemijo debelosti (zaradi te pa je več sladkorne bolezni tipa dve, povišanega krvnega tlaka ter bolezni srca in ožilja), uživanje veliko maščob živalskega izvora pa vodi v hiperlipidemijo (povečano koncentracijo maščob v krvi). Vse več ljudi uživa preveč rdečega mesa, predelanih mesnin, nezdravih maščob in sladkorja ter premalo sadja in zelenjave.

Grozljive številke

Za primerjavo časopis Lancet navaja, da je zaradi posledic neprimernega prehranjevanja leta 2017 po vsem svetu umrlo 10,4 milijona ljudi, kajenje pa je bilo usodno za osem milijonov. V izvedbi velike študije univerze Washington, ki je opozorila na posledice uživanja nezdrave hrane, je sodelovalo več kot 130 strokovnjakov iz več kot 40 držav in je vključevala prebivalce 195 držav sveta.

Česa premalo in česa preveč?

»Tveganje je odvisno tudi od starosti, spola in ekonomskega statusa, a dejstvo je, da slaba prehrana ubija,« je povedal Ashkan Afshin, glavni v študiji.
Ljudje uživajo vse manj oreščkov, semen, mleka in polnozrnatih žit ter preveč predelanih mesnin, soli in gaziranih pijač. Poleg tega so premalo telesno dejavni, zato se redijo. »Naša študija dokazuje, kar smo že dolgo domnevali. Čeprav so imeli sladkorje in maščobe zadnja desetletja za glavno težavo, pa naša študija dokazuje, da je to preveč soli in nezdrava prehrana,« je povedal Christopher Murray, soavtor študije in direktor inštituta za merjenje in oceno zdravja na univerzi Washington. »Ljudje po svetu zaužijejo zgolj 12 odstotkov priporočene količine oreščkov (tri grame), količina popitih gaziranih pijač pa je še kar v porastu. Povprečen človek na dan zaužije 49 gramov sladkorja, priporočena količina pa je  tri grame. Premalo jémo tudi mleka, celih žit, svežega sadja in zelenjave. Poraba predelanih mesnin in soli je bila leta 2017 dvakrat višja od priporočene.«

Sredozemska prehrana in gibanje

Kot najenostavnejše priporočilo zdravega prehranjevanja stroka navaja sredozemsko prehrano. Države, v katerih ta prevladuje (denimo Španija) so se po smrtnosti zaradi neprimerne prehrane znašle najnižje na lestvici. Prav tako izvajalci študije opozarjajo na pomen redne telesne dejavnosti, kajti tudi premalo gibanja je težava sodobnega sveta.
Deli s prijatelji