LEPOTA

Nepogrešljivi vitamini za lepo kožo

Preprečujejo izsušitev kože, nastanek gub in ohranjajo mladosten videz.
 
Fotografija: Skrb za lepoto se začne pri uživanju z nekaterimi vitamini bogatih živil. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Skrb za lepoto se začne pri uživanju z nekaterimi vitamini bogatih živil. FOTO: Thinkstock

V leta 2002 izvedeni raziskavi na univerzi Duke je član ameriške dermatološke akademije Sheldon Pinell s kolegi potrdil, da je z zunanjo uporabo izdelkov z vitaminoma C in E ter z uživanjem z njima bogate hrane kožo mogoče dodatno zaščititi pred vplivi sončnih žarkov. Kot so strokovnjaki zapisali v svojem poročilu, vitamin C varuje polt pred posledicami dolgotrajnega izpostavljanja soncu, ki lahko vodi v kožnega raka, vitamin E pa preprečuje nastanek gub in izboljšuje teksturo polti. Omenjeni vitamin prav tako učinkovito varuje pred delovanjem prostih radikalov, ki so posledica vpliva sončnih žarkov, onesnaženega zraka in drugih vplivov.
Prav to sta zato dva vitamina od treh za lepo polt obveznih, ki jih je telesu treba dovajati s hrano.

Vitamin E

Blaži posledice oksidativnega stresa, med katere sodijo tudi manjša količina kolagena, beljakovine, ki je ključna za elastično kožo. Kadar je kolagena premalo, ta zato postane suha in zgubana.

Z vitaminom E bogata živila so mandlji, lešniki, indijski oreščki, avokado, špinača, sončnično in koruzno olje.

Vitamin C

Še en pomemben antioksidant, ki polti ne varuje le pred zunanjimi vplivi, temveč ob tem spodbuja nastajanje kolagena, krepi kapilare, po katerih v kožo prihajajo hranljive snovi, skrbi za močno odpornost in igra pomembno vlogo v zaščiti pred sončnimi žarki.

Z njim bogati so črni ribez, pomaranče, grenivka, borovnice, kivi, papaja, jagode, brokoli, paprika, zelena zelenjava, ohrovt.

Betakaroten

Lepe, oranžne barve sadja in zelenjave so zasluga naravnih pigmentov karotenoidov. Eden od teh je betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ta ne deluje le kot antioksidant, ampak preprečuje tudi staranje kože, varuje pred UV-žarki in posledicami kajenja. Pretiravati z betakarotenom ni primerno, saj lahko povzroči obarvanost kože, optimalna količina pa je nepogrešljiva.

Viri: korenje, sladki krompir, melone in marelice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije