KRIVEC

Ne kruh, mastna hrana in alkohol, za salo na trebuhu krivo povsem drugo živilo

Izsledki najnovejše študije dokazujejo, da je za maščobne obloge na trebuhu v prvi vrsti kriva sol.
Fotografija: Sol je sovražnik lepega trebuha. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Sol je sovražnik lepega trebuha. FOTO: Thinkstock

Za lepo in vitko postavo ter za boljše zdravje bi se morali odpovedati enostavnim ogljikovim hidratom, alkoholu in nezdravim maščobam. To so osnovne smernice zdravega načina prehranjevanja, ki jim večina sledi že leta. A izsledki najnovejše raziskave univerze Queen Mary iz Londona kažejo, da je za višek telesnih maščob, zlasti tistih na trebuhu, v prvi vrsti krivo drugo živilo oziroma mineral. To je natrij, ki se nahaja v kuhinjski soli.

Otežuje izmenjavo snovi

Zaradi natrija se v telesu zadržuje tekočina, ovirana je izmenjava snovi v organizmu, prav tako sta moteni presnova in poraba maščobnih oblog. Zlasti tistih, ki se nalagajo na trebuhu.
Študija je pokazala, da z vsakim gramom viška soli (največja priporočena dnevna količina za odrasle je pet gramov na dan), tveganje za debelost naraste za 25 odstotkov. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da 36 odstotkov žensk in 67 odstotkov moških na dan zaužije osem gramov ali več soli.

Kako zmanjšati količino?

Uporabite začimbe

Sol jedem zagotavlja okus, a tega obogatijo tudi izbrane začimbe: mleti poper, timijan, rožmarin, majaron, česen ter druge, ki izboljšajo aromo ter hkrati poskrbijo za zdravje.

Dodajte kisline

Tudi s kislimi dodatki je mogoče nadomestiti sol. Z balzamičnim kisom in s sokom limone bodo mesne jedi aromatične in hkrati zdrave.

Izogibajte se pripravljenim jedem

Pripravljena živila, ki jih doma samo pogrejete, namazi, salame in druge podobne jedi običajno vsebujejo veliko soli in s tem natrija, zato se je primerneje zanašati na tiste, ki nastanejo v domači kuhinji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije