Ne denar, to je resnični vir sreče

Najsrečnejši so ljudje, ki so tesno povezani s prijatelji in z družino.
Fotografija: Največji vpliv na zdravje in srečo imajo kakovostni medosebni odnosi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Največji vpliv na zdravje in srečo imajo kakovostni medosebni odnosi. FOTO: Thinkstock

Čeprav bi večina zatrdila, da so najgloblji vodnjaki sreče ter zdravja denar, slava, dobra služba in materialne dobrine, je študija strokovnjakov univerze Harvard, ki je več let spremljala fizično ter duševno zdravje 724 moških dokazala, da na srečo in zdravje najbolj vplivajo dobri medosebni odnosi. Kot je njene zaključke strnil Robert J. Waldinger, psihiater in profesor na omenjeni univerzi, je raziskava, ki jo je vodil, postregla s tremi pomembnimi življenjskimi nauki.

Prvi se glasi, da so družabni odnosi zdravju ter počutju prijazni in da na drugi strani osamljenost ubija. Ljudje, ki so tesno povezani z družino in s prijatelji, so srečnejši, boljšega fizičnega zdravja in živijo dlje v primerjavi s tistimi, ki gojijo zgolj površne odnose ali jih sploh ne. Družbena izolacija na zdravje zlasti negativno vpliva na moške v srednjih letih. Pri tem ni pomembno, koliko prijateljev ima nekdo, največ šteje kakovost medosebnih stikov.

Ločitev ni vedno slaba

Drugo spoznanje zadeva intimne zveze: izrazito konfliktni zakoni in zveze brez ljubezni ter razumevanja in podpore so za zdravje škodljivejši od ločitve.

Pomembno tudi za možgane

In tretji nauk, ki ga izpostavljajo strokovnjaki: kakovostno odnosi ne varujejo le telesa, temveč tudi možgane, saj pozitivno vplivajo na spomin, koncentracijo in na druge pomembne mentalne funkcije, četudi v njih včasih pride do hude krvi. »Občutek, da ima nekdo ob sebi človeka, na katerega se lahko zanaša in mu zaupa, izniči negativne učinke stresa na možgane, ki ga sicer prinašajo spori,« je povedal znanstvenik.

Napačne vrednote

V omenjeni študiji se je izkazalo tudi, da je 80 odstotkov pripadnikov milenijcev prepričanih, da je ključ do sreče in zdravja materialno bogastvo, polovica teh pa si je zadala cilj, da bi v življenju dosegla slavo. Prav tako je vsak peti Američan osamljen in se ne trudi izboljšati družabnega življenja, s tem pa sebe ovira na poti do resnične sreče ter tudi do zdravja in kakovostnega življenja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije