DOLGOTRAJNO ZDRAVLJENJE

Ne delimo si brisač

Objavljeno 20. julij 2019 06.50 | Posodobljeno 20. julij 2019 07.01 | Piše: E. B.

Glivice so izjemno trdovratne, rade se ponavljajo, zdravljenje je dolgotrajno; čeprav nas ne bodo pokončale, jih je bolje preprečevati.

Rade se skrijejo med prste na nogah.
Rade imajo toplo in vlažno okolje, zato je poletje njihov najljubši čas. Rade se potuhnejo v majhne prostore in skrite predele, denimo v pregibe, gube, na stopala, pa tudi na lasišče. Prav strašljivo je slišati, da se lahko naselijo tudi v prebavila in dihala!
image
Za glivice je lahko kriva tudi nestrokovna pedikura.

Glivice, čeprav so videti nedolžne, pa tudi obravnavamo jih dokaj neresno, nas zares ne bodo pokončale, a ne smemo pozabiti, da velikokrat opozarjajo na hujše zdravstvene težave v ozadju ali pa te napovedujejo.
 

Rade imajo nohte


Najraje se pojavijo takrat, ko nam upade odpornost, zelo rade spremljajo tudi zdravljenje z antibiotiki. Okužbe so pogostejše po 50. letu, kažejo raziskave, raje doletijo tiste, ki imajo sladkorno ali slabšo prekrvitev. Kriva je lahko tudi neustrezna prehrana z veliko sladkorja, v ozadju so lahko tudi hormonsko neravnovesje, uživanje nekaterih zdravil, zloraba alkohola, redno čezmerno potenje, pogosto obiskovanje kopališč ali savn ali poškodbe, denimo, zaradi nestrokovne manikire ali pedikure.
image
Po kopanju se čim prej preoblečemo v suhe kopalke. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Tu velja omeniti, da se glivice pogosto pojavijo prav na nohtih, kjer jih prepoznamo po rumenkastih vzdolžnih progah, zadebeljenosti, noht izgubi lesk; sprva je prizadet del nohta, okužba potem zajame celo površino in se celo preseli še na druge nohte. Na koži se največkrat pojavi okrogla ali ovalna ostro zamejena pordelost, ki se blago lušči, okužbo spremlja srbenje, zlasti ponoči, včasih se lahko pojavijo tudi mehurčki, kraste, neprijeten vonj in izguba dlak ali las na prizadetem predelu. Številne ženske dobro poznajo vaginalno glivično okužbo, na katero opozarjajo belkast izcedek, pordela sluznica nožnice, srbečica.
 

Kdaj k zdravniku?


Pojavijo se pri vsaki tretji osebi, raje pri moških kakor pri ženskah. So izjemno nadležne in nalezljive, zato jih je nujno pravočasno odpraviti. Glivice se zelo rade ponavljajo, povrhu so nadvse trdovratne, zato je ustrezna in pravočasna obravnava izjemno pomembna. Pri okužbah neporaščenih predelov kože lahko uporabimo kreme, losjone in pršila, ki vsebujejo protiglivične učinkovine oziroma antimikotike in so na voljo v lekarni brez recepta.
Naravni materiali
Predvsem poleti skrbimo, da so noge in roke vedno suhe in čiste, temeljito jih obrišemo predvsem med prsti. Obutev naj bo iz naravnih materialov, redno menjavamo nogavice, ki naj bodo vedno suhe in bombažne, nohte redno strižemo na kratko. Strokovnjaki odsvetujejo umetne nohte! Z drugimi ne delimo brisač, nogavic, copat, okoli javnih bazenov in tušev ne hodimo bosi, tako tudi ne v telovadnici in savni. Spodnje perilo naj bo iz naravnih materialov, kopalke pa vedno suhe, zato se preoblečemo po vsakem kopanju.


Pri trdovratnih ali obsežnih okužbah nam zdravnik predpiše uporabo sistemskih antimikotikov ali opravi morebitne dodatne posege, npr. odstranitev nohta. Zdravnika torej obiščemo, če se nam po dveh tednih uporabe lokalnih sredstev stanje ne izboljša ali celo poslabša ali se glivice vztrajno pojavljajo ali če imamo druge hude zdravstvene težave. 
Deli s prijatelji