NASMEH

Nasvet stomatologa: To je najboljša hrana za močne in lepe zobe

Osnovno napotilo se glasi: čim manj pripravljene in čim več sveže hrane.
Fotografija: Skrb za lepe in zdrave zobe se začne pri pravem izboru živil. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Skrb za lepe in zdrave zobe se začne pri pravem izboru živil. FOTO: Thinkstock

»Nezdravi in poškodovani zobje negativno vplivajo na celotno zdravje,« je povedal Lewis Ehrlich, stomatolog iz Sydneyja. Kot je še dodal, je sam velik zagovornik teorije, da med oralnim in splošnim zdravjem ostaja tesna povezava in da se skrb za zdravje ter belino zob začne s pravim izborom živil. Opozarja, da se je v prid lepim in močnim zobem treba izogibati vnaprej pripravljeni hrani in glavnim krivcem za njihovo obarvanost, kot so črni čaji, kava in sojine omake, poroča Daily Mail.

Od zajtrka do kosila in malic

Za zajtrk stomatolog priporoča omleto z veliko sveže zelenjave, saj je tak obrok prepoln vitaminov A in D, ki pozitivno vplivajo na barvo in zdravje zob.
»Če niste ljubitelj jajc, si za zajtrk privoščite jogurt in jagodičevje. Pazite le, da boste izbrali naravne jogurte brez dodanega sladkorja. Ker je jogurt sicer dokaj kisel in zaradi kisline lahko načne zobno sklenino, z njim ne gre pretiravati, dobra izbira je tudi kokosov jogurt, ki vsebuje zdrave maščobe in deluje protivnetno ter protibakterijsko.«

Za kosilo priporoča svežo solato in beljakovine, denimo piščančje prsi ali pusto govedino. Ta kombinacija je odlična za zdravje zob. Priporočljive so tudi ribe. Solati dodajte malo avokada ali lanenih semen, saj so bogata z omega tri maščobami. Namesto običajnih, nezdravih prigrizkov pa si privoščite sveže sadje, korenje, stebla zelene in lupinaste plodove. Kadar se vam zahoče nekaj sladkega, izberite sadje, denimo jabolka, jagode ali borovnice.

»Naj bo vaša prehrana čim bolj raznovrstna. Več kot bo v njej barv, boljša bo za zobe. Poleg tega vlakna iz surove prehrane spodbujajo nastajanje sline v ustih, ki zobe izpira in jih tako varuje pred propadanjem,« je še povedal stomatolog.

Nasvet za sveži zadah

Zeleni čaj se ponaša z visoko vsebnostjo flavonoidov, ki pozitivno vplivajo na splošno zdravje in na zdravje ter lepoto zob. Med njimi je na prvem mestu katehin, ki ima močan antioksidativni učinek. Z vidika oralnega zdravja se je izkazalo, da katehin iz zelenega čaja zavira rast in kopičenje bakterij, ki povzročajo bolezni zob in dlesni.

Polifenoli iz zelenega čaja ob tem osvežujejo ustno votlino, saj v njej zmanjšujejo količino žveplovih spojin, ki so krive za slab zadah, vpliv zelenega čaja na zdravje zob ponazarja stomatolog.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije