RAK

Našli zdravilo proti raku? Terapija bo kratka, poceni in učinkovita

Izraelski znanstveniki trdijo, da bi lahko imeli že v enem letu prvo popolno zdravilo proti rakavim boleznim; terapija bo kratka, poceni in učinkovita.
Fotografija: Novo zdravilo pride tudi tja, kamor zdajšnja ne morejo, pravijo znanstveniki. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Novo zdravilo pride tudi tja, kamor zdajšnja ne morejo, pravijo znanstveniki. FOTO: Guliver/Getty Images

Prihodnje leto bomo imeli zdravilo proti raku, so prejšnji teden optimistično oznanili izraelski znanstveniki iz zasebnega biofarmacevtskega podjetja Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi) pod vodstvom dr. Dana Aridora; trdijo, da so razvili specifični toksin, ki ubija celice raka, učinkovit naj bi bil že od prvega dne, zato mu nekateri pravijo kar antibiotik proti raku, poleg tega pa nima stranskih učinkov oziroma jih ima bore malo.
Novo zdravilo pride tudi tja, kamor zdajšnja ne morejo, pravijo znanstveniki. FOTO: Guliver/Getty Images
Novo zdravilo pride tudi tja, kamor zdajšnja ne morejo, pravijo znanstveniki. FOTO: Guliver/Getty Images

Tovrstno zdravljenje bi znatno znižalo pojav slabosti, ki jo povzroča večina obstoječih terapij za zdravljenje raka. Terapija bi, pravi Aridor, trajala le nekaj tednov pa še precej cenejša bi bila od večine zdajšnjih.

Zdravilo zdaj še razvijajo, gre pa za potencialni popolnoma nov oziroma spremenjen način boja proti raku; poimenovali so ga MuTaTo (multi-target toxin oziroma strup, ki deluje na več ciljev), je kombinacija peptidov in toksinov, njihova naloga pa je ubijanje rakavih celic. Zdravilo se vede kot hobotnica in lahko pride tudi tja, kamor druga zdravila ne morejo.

Temelji na bakteriofagu; znanstveniki vgradijo protein s kodirano DNK v bakteriofag, virus, ki okuži bakterijo. To omogoča proizvodnjo terapevtskih peptidov in istočasno delovanje na več receptorjev zločestih celic. Namesto da bi napadali receptorje enega po enega, napadajo po tri hkrati, pravijo znanstveniki in še: »Niti rak ne more mutirati svojih treh receptorjev sočasno.«

Mnoge vrste raka aktivirajo mehanizme detoksikacije, ko so pod stresom zaradi zdravil: ta izvržejo ali jih modificirajo, da so neučinkovita. A za to potrebujejo čas, medtem pa nanje že deluje zdravilo, strup, in jih uniči. Zdravljenje raka bo, poudarjajo znanstveniki, prilagojeno posamezniku: opravili bodo biopsijo, ki bo pokazala, kateri receptorji so prekomerno izraženi. Za zdaj so opravili teste na miših, kmalu pa naj bi se začeli še klinični testi.

Za prikaz bakteriofagov v evoluciji novih proteinov, zlasti za proizvodnjo terapije s protitelesi, so znanstveniki lani dobili Nobelovo nagrado, AEBi pa dela nekaj podobnega, a s peptidi, spojino dveh ali več aminokislin, povezanih v verigi. Peptidi imajo nekaj prednosti pred protitelesi, tudi to, da so manjši, cenejši in enostavnejši za proizvodnjo in regulacijo. V ZDA in drugih večjih farmacevtskih središčih je odobrenih več kot 60 peptidnih zdravil.


S staranjem prebivalstva je rak vse večji zdravstveni problem, lani so zdravniki odkrili 18,1 milijona novih primerov in zabeležili 9,6 milijona smrtnih primerov; ocenjujejo, da bo vsak peti moški in vsaka šesta ženska nekoč zbolel/a za njim. Vsaka šesta smrt na svetu je povezana z rakom, kar pomeni, da je to drugi vodilni vzrok smrti, takoj za srčno-žilnimi boleznimi. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije