BREZ ZDRAVIL

Naravni načini za zniževanje telesne temperature

Objavljeno 12. februar 2019 07.41 | Posodobljeno 12. februar 2019 09.05 | Piše: M. F.

Povišano telesno temperaturo je mogoče znižati tudi po naravni poti.

Povišano telesno temperaturo je mogoče znižati tudi brez zdravil iz lekarne. FOTO: Thinkstock
Povišana telesna temperatura priča o tem, da telo premaguje vnetje ali okužbo. Praviloma velja, da je, dokler ne preseže 38 stopinj Celzija, ni dobro zniževati, saj je s tem ovirana naravna obramba telesa pred virusi in bakterijami. Kadar pa še bolj naraste, si večina pomaga z zdravili. A povišano telesno temperaturo je mogoče znižati tudi na povsem naravne načine. 

Uživanje vode

Tako organizmu vrnemo izgubljeno tekočino, voda pa pomaga tudi pri ohlajanju telesa.

Prhanje

Z mlačno vodo do 36 stopinj Celzija. Mlačna prha pomaga organizmu pri ohlajanju in zato pripomore k zniževanju povišane telesne temperature.

Pitje naravnih sokov

Antioksidanti in vitamini v sadju in zelenjavi krepijo odpornost ter pomagajo telesu pri premagovanju vnetij in okužb. Najučinkovitejši pri zniževanju povišane telesne temperature so hladen sok marelic z medom, sok rdeče pese in jabolk, priporočljiv pa je tudi sok grenivke.

Rezine krompirja

Rezine krompirja čez noč položite na stopala in čeznje obujte nogavice. Znano je, da je krompir učinkovit pri zniževanju telesne temperature.

Hladni obkladki

V hladno vodo namočeno krpo polagajte na čelo, roke in noge. Ko se obkladek segreje, ga nadomestite z novim.

Obkladki s kisom

Pol litru mlačne vode dodajte žlico jabolčnega kisa. V mešanico namočite krpo in jo polagajte na čelo, roke in noge. Ko se segreje, obkladek zamenjajte z novim.

Sveže zelje

Liste svežega zelja položite na hrbet ali prsi. Počivajte in temperatura bo kmalu padla.

Dobra stara kokošja juha

Snovi v kokošji juhi delujejo protibakterijsko, blagodejno vplivajo na zgornja dihala in znižujejo povišano telesno temperaturo. A to velja le za juho, ki je pripravljena iz kokošjega mesa, kože in kosti, ne za tisto iz jušne kocke.
Deli s prijatelji