NADLOGA

Naravni načini za premagovanje glivic na nohtih in stopalih

Glivice na stopalih lahko premagate ob pomoči domače lekarne.
 
Fotografija: Glivične okužbe stopal je mogoče pozdraviti ob pomoči domače lekarne. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Glivične okužbe stopal je mogoče pozdraviti ob pomoči domače lekarne. FOTO: Thinkstock

Glivične okužbe stopal niso redke. Glivice, ki se zadržujejo na vlažnih javnih površinah, kot so savne, bazeni in skupne prhe, se hitro prenesejo na del telesa. Prav tako se pozimi lahko prekomerno nakopičijo v zaprti obutvi, kjer so zanje odlični pogoji: vlažno, toplo in temno okolje. Kako pa jih pregnati ob pomoči domače lekarne, svetuje farmakolog Joe Graedon.

Z mešanico ustne vodice in alkoholnega kisa

Tekočina za izpiranje ust, ki vsebuje timol in mentol, premore protiglivično delovanje, kis pa zaradi v njem prisotne kisline na koži ustvari za glivice neprijazne pogoje. Tekočini zmešajte v enakih odmerkih in v njej od 45 minut do ene ure vsak dan namakajte stopala.

Lapačo čaj

Čaj, ki je poznan tudi pod imenom pau d'arco ali mačji krempelj, je pridobljen in debla južnoameriške rastline in vsebuje protiglivične sestavine. Laboratorijske raziskave so pokazale, da je prav tako učinkovit kot v ta namen izdelana zdravila. Iz dveh vrečk skuhajte napitek in v njem noge dvakrat na dan namakajte vsaj 20 minut.

Eterično olja čajevca ali origana

Eterično olje čajevca se že od nekdaj uporablja za zdravljenje kožnih bolezni, zlasti glivičnih okužb. Eterično olje timijana vsebuje protiglivično sestavino timol. Nekaj kapljic izbranega vsak dan dvakrat nanesite na okužen noht ali del stopala.

Eterično olje cimeta

Cimet je še ena rastlina, ki učinkovito premaguje glivice. Z eteričnim oljem te rastline vsako jutro in večer namažite okužene predele. Poleg tega zvečer stopalom privoščite kopel z grenko soljo in nekaj kapljicami cimetovega eteričnega olja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije