ZA LAHKO NOČ

Naravna, a učinkovita uspavala

Kadar zvečer nikakor ne morete zaspati, si pomagajte z uspavali, ki lahko nastanejo v vaši kuhinji in nimajo negativnih stranskih učinkov.
Fotografija: Nespečnost preženite z naravnimi pripomočki. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nespečnost preženite z naravnimi pripomočki. FOTO: Thinkstock

Nespečnost je pogosta težava sodobnega človeka, saj se je pod vsemi vsakdanjimi bremeni zvečer težko umiriti in potoniti v sen. Kadar se noč za nočjo nemirno obračate po postelji ter štejete ovce, posezite po katerem od naravnih uspaval. To je nekaj najboljših iz domače kuhinje.

Rastlinsko pomirjevalo

Gre za kombinacijo rastlin s pomirjajočim učinkom in naravnega medu. Iz njih pripravljen sirup sprošča, premaguje stres in zagotavlja boljši spanec.

Sestavine: osem žlic medu, dve žlici tinkture melise, dve žlici tinkture šentjanževke in dve žlički prahu ašvagande (rastline s protistresnimi učinki, na prodaj je v trgovinah z zdravo prehrano).

Priprava in uživanje: vse sestavine zmešajte in sirup pospravite v steklen kozarec s pokrovom. Njegov rok uporabnosti je eno leto. Kadar zaradi preobremenjenosti zvečer ne morete zaspati, vzemite eno do dve žlički uspavalnega sirupa.

Sproščujoča solna kopel iz vrtnic

Za izdelavo te kopeli potrebujete rožne listke vrtnic. Te posušite na papirnatem prtičku tako, da posamične na zračnem mestu pustite nekaj dni. Poleg teh si priskrbite še 240 gramov grenke in 60 gramov običajne morske soli.

Priprava in uporaba: pest posušenih rožnih lističev zmešajte s soljo, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja geranije. Ko lističe dodajate soli, jih zdrobite na čim manjše koščke, vse dobro zmešajte in pospravite v steklenem kozarcu. Po napornem dnevu malo tako pripravljene soli dodajte vodi za kopanje in potem v postelji uživajte v fantastičnem učinku te kopeli.

Razpršilo za dober spanec

Proti nespečnosti pomagajo eterična olja, ki na duh in telo delujejo pomirjajoče. V stekleničko z razpršilom nalijte pol decilitra hidrolata sivke, dodajte 10 kapljic eteričnega olja kamilice in pet kapljic eteričnega olja benzoina. Dobro pretresite in z mešanico poškropite vzglavnik.

Napitek za mirno noč

Sestavine: dve žlici posušenih cvetov kamilice, dve žlici kokosovega olja, skodelica (240 mililitrov) mleka, pol žličke mlete kurkume, četrtina žličke naribanega ingverja, četrtina žličke mletega cimeta in žlica medu.

Priprava in uporaba: v posodi zavrite 240 mililitrov vode. V vrelo stresite kamilico in počakajte, da se nekaj minut ohlaja. Precedite, tekočini dodajte mleko, kokosovo olje, ingver, cimet, kurkumo in med. Če bi radi slajšo pijačo, lahko dodate še malo medu. Napitek si privoščite v večernem času. Sprostil vas bo in vam zagotovil miren spanec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije