POZOR

Najškodljivejše prehranske navade

Nepravilna prehrana je v sodobnem svetu vzrok za številne usodne bolezni.
Fotografija: Nezdrava prehrana je pereča težava sodobnega sveta. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nezdrava prehrana je pereča težava sodobnega sveta. FOTO: Thinkstock

V medicinskem časopisu The Lancet so pred nedavnim objavili šokantne rezultate raziskave v kateri se je izkazalo, da petino smrtnih primerov v sodobnem svetu povzroči slab način prehranjevanja. Samo v ZDA je bilo leta 2017 11 milijonov smrti povezanih z nezdravo prehrano, katere najpogostejše posledice so bile bolezni srca in ožilja, rak in sladkorna bolezen tipa dve. Da nezdrava prehrana pereča težava sodobnega sveta torej ni nobenega dvoma, so pa strokovnjaki ob tem izpostavili štiri glavne dejavnike.

Premalo lupinastih plodov in semen

V povprečju posamezniki teh pojedo komaj 12 odstotkov priporočene dnevne količine. Idealno bi jih bilo zaužiti 21 gramov dnevno, večina jih tri grame ali manj. Lupinasti plodovi in semena so izvrsten vir beljakovin, vlaknin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov, zato bi bilo treba nezdrave maščobe nadomeščati s peščico mandljev, orehov, lešnikov ali drugih oreščkov oziroma semen.

Premalo mleka

Ljudje v povprečju zaužijejo 16 odstotkov dnevno priporočene količine mleka. Idealna znaša 435 gramov. Uživanje polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov pomeni manjšo verjetnost debelosti, prav tako polnomastno mleko sodeluje pri absorpciji vitamina D, kar je pomembno zlasti pri otrocih, pri vseh ljudeh pa za močne in zdrave kosti.

Premalo polnozrnatih žit

Njihov povprečni vnos znaša 29 gramov na dan, idealna količina bi bila 125 gramov. To bi preprečevalo srčne bolezni in poskrbelo za boljše delovanje prebavnega sistema, veliko vlogo pa ima tudi pri ohranjanju primerne telesne mase.

Preveč soli, sladkorja in predelanih mesnin

Karies, sladkorna bolezen in debelost so le nekatere posledice uživanja sladkih gaziranih pijač in drugih s sladkorjem bogatih živil. Zaradi tega obstaja večja verjetnost srčne kapi in demence. Preveč natrija povišuje krvni tlak in veča verjetnost srčne kapi, zaradi uživanja predelanih mesnin pa je več debelosti, bolezni srca in nekaterih vrst raka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije