PREŽENITE STRES

Najbolj stresen mesec? Poiščite praznični zen

Preženite stres, naj vam prazniki ostanejo v lepem spominu.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Bil naj bi najbolj vesel, najbolj čudovit čas v letu, a mnogi prisegajo, da je daleč od tega, da je najbolj stresen. Kuhanje za množico sorodnikov in prijateljev, družinske drame, skrb za darila ... A nikar ne škrtajte z zobmi, hitro preženite napetost.
Ko se vas lotevajo črne misli in vas začenja skrbeti, naj bo zavoljo trume sorodnikov, ki pridejo na večerjo, ali pa majhnega družinskega proračuna, začnite peti. Raziskave so pokazale, da lahko glasba sprosti napetost, saj niža krvni tlak in tudi raven kortizola, stresnega hormona.


Pomagala naj bi tudi bučna semena, ne, ne tako, da jih mečete v tistega, ki vam načenja živce, ampak grizljanje semen: vsebujejo namreč triptofan, ta spodbuja izločanje serotonina, nevrotransmiterja, ki nam pomaga, da se sprostimo in tudi zaspimo. Poskrbite, da jih boste imeli pri roki, in ko se bo stric lotil politike, jih natrosite v skodelice in postavite na mizo.
Poskusite lahko tudi z eteričnim oljem sivke in ga poduhajte, kadar imate občutek, da vam vse polzi iz rok in se obeta katastrofa. Vonj po sivki ima dokazano pomirjajoč učinek: majhna raziskava je pokazala, da njen vonj rahlo zniža krvni tlak in tudi raven stresnega hormona kortizola.

Ali pa si v usta vtaknite žvečko: neka raziskava je dognala, da žvečenje žvečilnega gumija niža stres.
Sicer pa: samo prazniki so. Le zakaj bi se izčrpali do zadnjega atoma zavoljo večerje? Pripravite jed, ki jo znate najbolje, in goste prosite, naj vsak kaj prinese. Tako boste lahko tudi vi uživali in se zabavali, ob stricu, ki bo udrihal po politikih, pa le zavili z oči in zavrteli kakšno zlajnano božično skladbo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije