Nagradna igra: skupaj v boj proti nadležnim komarjem

Sedite zunaj, obkroženi z ljubljenimi ali prijatelji, ali sami uživate v nočnem miru, ko nenadoma zaslišite tisti znani zoprni bzzzzz ... Slovenske novice vam prihajajo na pomoč!
Fotografija: Ker ni vseeno, kaj dajemo na kožo, raje izberemo naravne repelente. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Ker ni vseeno, kaj dajemo na kožo, raje izberemo naravne repelente. FOTO: Getty Images/istockphoto

Komarji so nadležni insekti, ne dajo nam spati, tudi podnevi brenčijo okoli ušes, na podeželju in v mestnih središčih. Brenčanje je zoprno, še bolj pa piki, ki so lahko nevarni za zdravje ljudi.

Nekatere vrste, ki jih nekoč v naših krajih nismo poznali, saj so živele v tropskem podnebju, so se prilagodile in začele povzročati težave tudi pri nas. Danes že v bližnji okolici Slovenije najdemo bolezni, ki jih nismo poznali, denimo mrzlico denga, čikungunjo, bolezen virusa zahodnega Nila in druge. Tigraste komarje, ki so nevarni prenašalci virusa zahodnega Nila, smo zasledili tudi v Sloveniji, zanje je značilno, da so aktivni, torej pikajo, tudi podnevi. 

Zanimivost: pikajo sicer samo komarje samice, ki kri potrebujejo za razmnoževanje. Samci so bolj prijazni in se držijo bolj zase.

Kako se zaščititi

Pik komarja povzroči oteklino, srbenje in bolečino, posebno pri občutljivih ljudeh. Zato se je na krvosese najbolje pripraviti, in to tako, da jim pike preprečimo. Nosimo oblačila svetle barve z dolgimi rokavi in dolgimi hlačnicami, ki pokrijejo kar največ kože. Tiste dele, ki jih ne prekrijemo z oblačili, zaščitimo drugače, s sredstvi proti komarjem in klopom.

Pomembno je, da ne ustvarjamo razmer, ugodnih za njihovo razmnoževanje. Komarji odlagajo jajčeca v mirujočih vodah, to najdemo v najrazličnejših posodah ob hišah, na vrtovih, tudi balkonih. Komar poleti odloži jajčeca, živali pa se izvalijo naslednjo pomlad. Če je komar, ki odlaga jajčeca, okužen, se virus prenese tudi na jajčeca in nato na novega komarja.

Naravni ali umetni repelent?

Repelenti so različni, glede na aktivno snov jih po sestavi ločimo na naravne in sintetične. Naravni so izdelani iz naravnih eteričnih olj, katerih vonj odganja insekte in žuželke. Ko jih nanesemo na kožo, izparevajo in s tem odganjajo komarje. Takšni so do človeka in kože bolj prijazni, saj ne puščajo zdravstvenih posledic.

Kot aktivne snovi se največkrat uporablja citriodiol – eterično olje limonovega evkaliptusa –, ta velja za najboljšo in časovno najdaljšo zaščito, tudi do osem ur zdrži. Zaščitno delujejo tudi cedra, sivka, cimet in druge aktivne snovi. Pri izdelavi sintetičnih repelentov uporabljajo sintetične aktivne snovi, kot sta ikaridin in dietiltoluamid, ki sta precej agresivni kemikaliji in ju v visoki koncentraciji priporočajo predvsem v tropskih krajih.

Med srečne nagrajence bomo razdelili 30 darilnih paketov repelentov proti komarjem in klopom Orphea.
Med srečne nagrajence bomo razdelili 30 darilnih paketov repelentov proti komarjem in klopom Orphea.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije