Nadzorujte jezo, saj ta ne koristi zdravju

Občasno nam lahko pomaga pri spopadanju s stresom, a dolgotrajna nikakor ne koristi zdravju.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Jeza je lahko velik problem, če je ne nadzorujemo, a k sreči obstajajo načini, na katere se izognemo izrekanju besed in tudi dejanjem, ki bi jih pozneje obžalovali.

Pomaga na primer štetje. Štejte od sto do ena, tako ne boste več mislili na tisto, kar vas je razjezilo; med štetjem se boste umirili, prav tako utrip. Ne pozabite na dihanje: med štetjem nekajkrat globoko vdihnite skozi nos, izdihnite skozi usta. Ko ste jezni, se ustavite, prenehajte govoriti, da ne bi rekli česa, česar sploh ne mislite. Raje razmislite, poskušajte se zbrati in nadaljujte pogovor, ko se umirite. Ne bo škodilo, če si zamislite mantro, na primer umiri se, sprosti se, dobro si, ali pa poiščite frazo ali besedo, ki se je spomnite, ko se ujezite, in si jo ponavljajte.


In to ves čas, dokler ste razburjeni. Pomaga tudi, da se umaknete: povejte, da morate razmisliti, in odidite v drug prostor, ali pa si predstavljajte sproščujočo situacijo, lahko tudi kraj, ki vam je ljub. Zaprite oči in se osredotočite le na to, kar si predstavljate: gore, morje, drevo. Živce lahko umirite tudi z gibanjem, na primer sprehodom, tako boste pospešili cirkulacijo ter očistili misli ter ublažili stres. Ali pa poslušajte glasbo, skladbo, ki vam je všeč in vam bo odtegnila pozornost od tistega, kar vas jezi. Zraven zaplešite in zapojte, na ves glas.

In seveda: izrazite svojo jezo. Tudi kadar ste najbolj jezni, lahko poveste, kako se počutite. A ne pozabite, da morate to storiti mirno. Pogovor bo pomagal blažiti stres in rešiti probleme. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije