SLAB ZADAH

Na pomoč, smrdi mi iz ust

Slab zadah si pogosto sami pridelamo z malomarno ustno higieno in neustreznimi živili, v ozadju pa se lahko skriva resno obolenje; kadar vztraja, obiščite zdravnika.
Fotografija: Neprijetne vonjave lahko zagrešijo živila z močnim okusom. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Neprijetne vonjave lahko zagrešijo živila z močnim okusom. FOTO: Guliver/Getty Images

Lahko je začasen in nedolžnega izvora, lahko pa je dolgotrajen in opozarja na resno obolenje. V nobenem primeru ga ne gre zanemariti, toda bogata ponudba izdelkov za svežino v ustni votlini nam namesto iskanja vzroka in rešitve ponuja potuho. Žvečilni gumiji, bomboni, lističi in pršila učinkujejo le par minut, zadah nas tako znova doleti, in to zelo kmalu. Ker sami težko ocenimo, ali naš zadah vzbuja skrb, je smiselno za nasvet prositi partnerja ali drugo osebo, ki ji zaupamo in pred katero nismo v zadregi. Če je njihov odgovor, da nam iz ust smrdi, se lahko z nadlogo najprej spopademo sami, po potrebi pa poiščemo pomoč strokovnjaka.

Velikokrat smo krivi sami

Začnemo na začetku, torej pri zobeh. Pomanjkljiva zobna higiena je pogosto vzrok za neprijetne vonjave, zato se podučimo o ustrezni negi in pri tej vztrajajmo. Zobe najmanj dvakrat na dan krtačimo in nitkamo, podrgnemo pa tudi po jeziku. Pijemo veliko tekočine! Zobozdravnika obiščemo dvakrat na leto, a če smo redne preglede v zadnjem času morda zanemarili, se raje naročimo kar takoj in odpravimo dvome glede morebitne zobne gnilobe ali drugih težav.
Slab zadah je običajno le prehodna nadloga. FOTO: Guliver/Getty Images
Slab zadah je običajno le prehodna nadloga. FOTO: Guliver/Getty Images

Ste ljubitelji česna, čebule, pekočih začimb? Tudi ti so lahko krivi za slab zadah, zato jih v kuhinji vsaj začasno nadomestite z blagimi okusi. Kadite? Zakaj je dobro prenehati, je verjetno odveč naštevati, morda pa je izboljšanje zadaha dodatna spodbuda. So vaša usta prepogosto suha? Pijete dovolj tekočine? Predvsem poleti je treba vnos ustrezno prilagoditi, kot rezultat pa lahko pričakujete tudi več svežine v ustih. Če spite z odprtimi usti, vam je občutek suhih ust zjutraj zelo dobro znan, pa tudi slab zadah je takrat izrazitejši.

V ozadju kaj resnega

Posvetujte se z zdravnikom, ali so za slab zadah morda lahko kriva zdravila, ki jih mogoče redno uživate, sicer pa so lahko kriva tudi različna vnetja v žrelu in ustni votlini. Če v kratkem času ne odkrijete vzroka za slab zadah, je smiselno obiskati zdravnika in pobrskati tudi med možnostmi za resno obolenje: na pljučnega raka opozarja zadah po gnilem. Vonj po sadju gre povezati s sladkorno boleznijo, zadah po otroški plenički nakazuje na tonzilarne kamne (bele kamenčke, ki se nabirajo v brazdah mandljev), vonj po skisanem mleku opozarja na laktozno intoleranco, po kemikalijah na vnete sinuse ali alergijo, zadah, ki ga lahko spremlja tudi gnojni izcedek, pa se pojavi tudi pri gastroezofagealni refluksni bolezni. 
Pri ustni higieni ne pozabimo na nego jezika. FOTO: Guliver/Getty Images
Pri ustni higieni ne pozabimo na nego jezika. FOTO: Guliver/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije