SLAB ZADAH

Na pomoč, smrdi mi iz ust

Objavljeno 18. avgust 2019 06.50 | Posodobljeno 18. avgust 2019 07.02 | Piše: Ema Bubanj

Slab zadah si pogosto sami pridelamo z malomarno ustno higieno in neustreznimi živili, v ozadju pa se lahko skriva resno obolenje; kadar vztraja, obiščite zdravnika.

Neprijetne vonjave lahko zagrešijo živila z močnim okusom. FOTO: Guliver/Getty Images
Lahko je začasen in nedolžnega izvora, lahko pa je dolgotrajen in opozarja na resno obolenje. V nobenem primeru ga ne gre zanemariti, toda bogata ponudba izdelkov za svežino v ustni votlini nam namesto iskanja vzroka in rešitve ponuja potuho. Žvečilni gumiji, bomboni, lističi in pršila učinkujejo le par minut, zadah nas tako znova doleti, in to zelo kmalu. Ker sami težko ocenimo, ali naš zadah vzbuja skrb, je smiselno za nasvet prositi partnerja ali drugo osebo, ki ji zaupamo in pred katero nismo v zadregi. Če je njihov odgovor, da nam iz ust smrdi, se lahko z nadlogo najprej spopademo sami, po potrebi pa poiščemo pomoč strokovnjaka.
Poleti z večjim vnosom vode preprečujemo dehidracijo in tudi suha usta.

Velikokrat smo krivi sami

Začnemo na začetku, torej pri zobeh. Pomanjkljiva zobna higiena je pogosto vzrok za neprijetne vonjave, zato se podučimo o ustrezni negi in pri tej vztrajajmo. Zobe najmanj dvakrat na dan krtačimo in nitkamo, podrgnemo pa tudi po jeziku. Pijemo veliko tekočine! Zobozdravnika obiščemo dvakrat na leto, a če smo redne preglede v zadnjem času morda zanemarili, se raje naročimo kar takoj in odpravimo dvome glede morebitne zobne gnilobe ali drugih težav.
image
Slab zadah je običajno le prehodna nadloga. FOTO: Guliver/Getty Images

Ste ljubitelji česna, čebule, pekočih začimb? Tudi ti so lahko krivi za slab zadah, zato jih v kuhinji vsaj začasno nadomestite z blagimi okusi. Kadite? Zakaj je dobro prenehati, je verjetno odveč naštevati, morda pa je izboljšanje zadaha dodatna spodbuda. So vaša usta prepogosto suha? Pijete dovolj tekočine? Predvsem poleti je treba vnos ustrezno prilagoditi, kot rezultat pa lahko pričakujete tudi več svežine v ustih. Če spite z odprtimi usti, vam je občutek suhih ust zjutraj zelo dobro znan, pa tudi slab zadah je takrat izrazitejši.
Naravna svežina
Dah, če v ozadju niso resne težave, lahko osvežimo, kar je pomembno zlasti pred sestankom, zmenkom … Če si želimo narediti vtis na sogovornika, ga lahko v svojo bližino pritegnemo tudi s prijetnimi vonjavami, ki jih pričaramo, denimo, s peteršiljem, ki vsebuje ključen klorofil, ki odganja bakterije. Pomagajo tudi koriander, zelena, meta in rožmarin, ki jih lahko žvečimo ali pa poparimo in pijemo kot čaj. Limonska kislina prav tako nevtralizira bakterije, zato se tega sočnega citrusa nikoli ne branimo! Jabolko na dan prežene tudi slab zadah stran, enako velja za korenje, saj z žvečenjem hrustljavih plodov spodbujamo izločanje sline in preprečujemo suhost v ustni votlini. Iz ingverja ali cimeta si lahko pripravimo ustno vodo, pijemo pa zeleni in janežev čaj.

V ozadju kaj resnega

Posvetujte se z zdravnikom, ali so za slab zadah morda lahko kriva zdravila, ki jih mogoče redno uživate, sicer pa so lahko kriva tudi različna vnetja v žrelu in ustni votlini. Če v kratkem času ne odkrijete vzroka za slab zadah, je smiselno obiskati zdravnika in pobrskati tudi med možnostmi za resno obolenje: na pljučnega raka opozarja zadah po gnilem. Vonj po sadju gre povezati s sladkorno boleznijo, zadah po otroški plenički nakazuje na tonzilarne kamne (bele kamenčke, ki se nabirajo v brazdah mandljev), vonj po skisanem mleku opozarja na laktozno intoleranco, po kemikalijah na vnete sinuse ali alergijo, zadah, ki ga lahko spremlja tudi gnojni izcedek, pa se pojavi tudi pri gastroezofagealni refluksni bolezni. 
image
Pri ustni higieni ne pozabimo na nego jezika. FOTO: Guliver/Getty Images
Deli s prijatelji