BARVE

Modra za dušo, rumena za možgane

Živahne barve krepijo budnost in dvigajo nivo energije, temnejše umirjajo; rdeča viša krvni tlak, zelena blaži stres, oranžna krepi živce.
Fotografija: Zelene ali modre stene zmanjšujejo stres, krepijo zbranost in spomin. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Zelene ali modre stene zmanjšujejo stres, krepijo zbranost in spomin. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Barve močno vplivajo na naše duše, je govoril ruski abstraktni slikar Vasilij Kandinski, z njim pa se strinja mnogo znanstvenikov in psihologov. Zagovorniki kromoterapije, metode zdravljenja z barvami, trdijo, da eksplozija toplih barv med sončnim vzhodom ali zahodom, razkošni turkizni odtenki morja ali iskrenje plamena prebudijo občutek sreče in umirjenosti. Da bi kar najbolje izkoristili blagodejen vpliv barv, se zavedajte, da različno vplivajo na naše telo in um. Lahko nas umirjajo ali pa sprožijo napetost.
Zelene ali modre stene zmanjšujejo stres, krepijo zbranost in spomin. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Zelene ali modre stene zmanjšujejo stres, krepijo zbranost in spomin. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Pa poglejmo. Rdeča pospešuje cirkulacijo krvi, prinaša toploto hladnim stopalom ter dlanem. Koristi ljudem z nizkim krvnim tlakom, revmatizmom, anemijo. V njeni bližini postanemo dinamični, temperamentni, a lahko tudi frustrirani. Oranžna spodbuja prekrvljenost, izčrpane živce preskrbi z energijo, koristi pri zdravljenju ledvičnih in žolčnih kamnov, spodbuja proizvodnjo mleka pri porodnicah. Je sijajen antidepresiv, blaži pomanjkanje samozavesti.

Rumena stimulira možgane, jetra, vranico. Koristi diabetikom, pri prebavnih motnjah, okužbah grla, očesa. Spodbuja intelektualno mišljenje, krepi spomin, optimizem, samozavest. Ubita rumena lahko krepi strah. Zelena je blago pomirjevalo, pomaga uravnovešati čustva, ustvarja občutek ugodja, umirjenosti, varuje in krepi vid, koristi pri težavah z živci in spolnostjo, tudi gripi in prehladu. Olivno zelena lahko škodi. Modra blaži bolečino, koristi pri respiratornih težavah, visokem tlaku, spodbuja sproščenost, umirjenost, koristi tudi pri nespečnosti.
Modra med drugim spodbuja sproščenost.
Modra med drugim spodbuja sproščenost.

Bela umirja, spodbuja optimizem, vijolična blaži nervozo, čustvene težave, artritis, tudi nespečnost, pa bolečine v želodcu in migreno. Pomirjajoče deluje na oči, ušesa, živčni sistem.
Če imate povišan krvni tlak, naj bo okoli vas čim manj rdeče, kdor je nagnjen h glavobolom, naj se loči od rumene. Da bi znižali stres, okrepili zbranost in spomin, stene v pisarni in delovni sobi obarvajte v nežne odtenke zelene ali modre. Odtenki modre sproščajo mišice in upočasnjujejo delovanje srca.


Čas hitreje teče v družbi rdeče, ki viša utrip. Živahne barve spodbujajo budnost in dvigajo nivo energije pri starejših in senilnih, temne barve jih še dodatno potrejo. Če ste v službi obkroženi s temnimi barvami, si dom, zlasti dnevno sobo, odenite v odtenke neba, da boste lažje zadihali s polnimi pljuči. Tisti, ki delajo pod velikimi močnimi, migotajočimi lučmi, se bodo najbolj sprostili v bližini barv peska, zemlje, ki ustvarjajo občutek topline, varnosti, udobja. Če živite v mestu, napetost betonske džungle umirite z barvami narave, zeleno barvo trave in modro vode. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije