ODLOČILO SODIŠČE

Mobilniki povzročajo tumorje: dosodili 500 evrov mesečne rente

Objavljeno 17. januar 2020 21.58 | Posodobljeno 17. januar 2020 21.58 | Piše: U. S.

Tako je sklenilo italijansko sodišče kljub pomanjkanju dokazov. Tožniku so prisodili odškodnino, 500 evrov mesečne rente.

Je telefoniranje nevarno ali ne? FOTO: Guliver/Getty Images
Dolgotrajna uporaba mobilnega telefona lahko povzroča razvoj tumorjev v glavi, je odločilo italijansko sodišče, pa čeprav (mednarodna) znanstvena srenja opozarja, da dokazov za to ni.

Torinsko pritožbeno sodišče je v torek potrdilo sodbo nižjega sodišča iz leta 2017, o kateri smo že pisali: sodišče v Ivrei je odločilo, da je zaradi pretirane rabe mobilnega telefona moški zbolel za (benignim) možganskim tumorjem, in mu prisodilo državno rento. Roberto Romeo je zaradi delovnih obveznosti, delal je pri italijanskem Telekomu, vsak delovnik uporabljal mobilni telefon od tri do štiri ure, in to kar 15 let. »Prvič na svetu je sodišče priznalo vzročno povezavo med mobilnim telefonom in možganskim tumorjem,« sta poudarila njegova odvetnika Stefano Bertone in Renato Ambrosio, Romeo pa, da noče demonizirati mobilnikov, vendar se moramo zavedati te možnosti, ko jih uporabljamo. »Nisem imel druge možnosti kot uporabljati mobilni telefon, prek katerega sem se dogovarjal s kolegi in organiziral delo. Petnajst let sem ves čas telefonaril, od doma, v avtu. Potem sem čutil nekaj za desnim ušesom, kot bi bilo ves čas zaprto, tumor so odkrili leta 2010. K sreči je bil benigen, toda na to uho nič ne slišim, saj so morali odstraniti slušni živec,« je dejal. Medicinski izvedenec je ocenil, da je Romeo 23-odstotni invalid, sodnik pa mu je prisodil 500 evrov odškodnine, ki mu jo bo vsak mesec nakazoval zavod za zdravstveno zavarovanje, in sicer iz naslova delovnih nezgod.

Povezava da ali ne?

Obstaja nekaj epidemioloških študij, ki so pokazale, da se lahko pri dolgotrajni uporabi mobilnih telefonov (več kot 30 minut na dan v obdobju 10 let) poveča pojavnost možganskih rakov, gliomov. Druge epidemiološke študije, laboratorijske študije in študije o raku živali teh ugotovitev niso potrdile, sporočajo z Onkološkega inštituta Ljubljana. In še, da je na podlagi vseh dostopnih dokazov leta 2011 Mednarodna agencija za raziskovanje raka visokofrekvenčna elektromagnetna sevanja pri signalih, ki jih oddajajo mobilni telefoni, uvrstila med snovi, za katere vzročna zveza z nastankom bolezni še ni potrjena, je pa mogoča; raziskave se nadaljujejo. Osebe, ki so močno izpostavljene sevanju mobilnih telefonov, naj bi imele do 1,5-krat večjo možnost za nastanek glioma. Povezave med rakom in drugimi viri visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj (brezžični usmerjevalniki, bazne postaje), ki povzročajo bistveno nižje izpostavljenosti, ni mogoče potrditi.

Kot rečeno, je sodišče v Torinu tožbo potrdilo, odločitev za to temelji na študijah, ki sta jih preskrbela dva zdravnika in ki kažejo povečano tveganje za tumorje v glavi med tistimi, ki so se v desetletnem obdobju vsak dan po mobilnikih pogovarjali 30 minut. »Obstajajo trdni dokazi, ki potrjujejo vzročno povezavo med izpostavljenostjo posameznika radijskim frekvencam mobilnega telefona in boleznijo,« so sporočili torinski sodniki. Bertone dodaja: »Ni druge razlage za nastanek njegovega tumorja.« Agencija za zavarovanje nezgod na delovnem mestu mu mora izplačati odškodnino, pričakovati pa je pritožbo, ki bo primer popeljala na vrhovno sodišče, menijo strokovnjaki.

Z odločitvijo sodišča se ne strinja Walter Ricciardi, nekdanji direktor inštituta za zdravje, ki je skupaj še z nekaterimi institucijami lani sporočil, da ni dokazov, ki bi potrjevali, da dolgotrajna uporaba mobilnikov viša tveganje tumorjev, malignih ali benignih. »Sodniki iz Torina so ali nobelovci ali pa jim je ušla kolosalna zmota. Gre za svetovni precedens, saj vzročne povezave med mobilniki in tumorji niso potrdile niti najbolj prestižne znanstvene institucije,« pravi Ricciardi.
Deli s prijatelji