ŠTUDIJA

Mobilni telefoni in rak, obstaja povezava?

Ameriška študija daje jasne dokaze, da sta radiofrekvenčno sevanje in rak možganov, srca in nadledvične žleze povezana.
Fotografija: Zlasti previdni naj bodo moški. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Zlasti previdni naj bodo moški. FOTO: Guliver/Getty Images

Obstajajo jasni dokazi, da radiofrekvenčno sevanje mobilnih telefonov (ki nastane ob povezavi v omrežje 2G ali 3G) lahko povzroča raka možganov, srca in nadledvične žleze, kaže desetletna študija ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje.
Zlasti previdni naj bodo moški. FOTO: Guliver/Getty Images
Zlasti previdni naj bodo moški. FOTO: Guliver/Getty Images

Poročilo potrjuje preliminarna odkritja, o katerih so poročali že pred dvema letoma, in sicer to, da je lahko sevanje mobilnih telefonov kancerogeno. Čeprav so teste opravili na glodavcih, ki so jih izpostavili precej višjim nivojem sevanja, kot smo jim zdaj izpostavljeni ljudje, je zveza med mobilnikom in podganjimi samci nesporna. Pri podganjih samicah in miših dokaz ni tako jasen. Študija ni vključevala sevanja pri Wi-Fi ali 5G, ki bi lahko drugače vplivalo na zdravje.

Znanstvenik dr. John Bucher z nacionalnega toksikološkega programa v Durhamu (Severna Karolina) je pojasnil, da izpostavljenosti sevanju v študiji ne moremo povsem primerjati s tisto, ki smo ji izpostavljeni ljudje: »Podgane so bile deležne močnejšega sevanja, in to po vsem telesu, ljudje pa smo bolj izpostavljeni na določenih delih, tam, kjer držimo telefon, poleg tega sta bila nivo sevanja in trajanje tega v naši študiji višja od tistega, kar izkušamo ljudje.«


Podgane so sevanju začeli izpostavljati že med brejostjo in nadaljevali dve leti, skupno devet ur na dan. Pa vendarle raziskovalci opozarjajo, da rezultatov ne gre zanemariti in previdnost ne bo odveč, zlasti pozorni naj bodo moški in naj čim bolj znižajo izpostavljenost sevanju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije