Milo ali razkužilo za roke: kaj bolje varuje pred virusi?

Čeprav je uporaba razkužil zaradi koronavirusa v porastu, je milo vendarle boljša izbira.
Fotografija: Milo in voda sta učinkovitejša od razkužil za roke. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Milo in voda sta učinkovitejša od razkužil za roke. FOTO: Thinkstock

S čim v času pandemije skrbite za higieno rok? Večkrat uporabljate milo in vodo ali prisegate na razkužila za roke? Kaj je v resnici boljše in učinkovitejše?

Prednosti razkužil

Dostopna so tudi v priročnih embalažah in jih imate lahko vedno s seboj, kar pomeni, da si z njimi ob domala vsaki priložnosti lahko razkužite roke. Torej so praktična in nepogrešljiva, kadar milo in voda nista na voljo, vendar je ta kombinacija po mnenju strokovnjakov boljša.

Zakaj?

Dezinfekcijska sredstva ne pokončajo vseh škodljivih mikrobov. Norovirusi so denimo zelo odporni in razkužila so v boju z njimi velikokrat nemočna. Kar zadeva novi koronavirus, je ta premagljiv z razkužili, ki vsebujejo najmanj 60 odstotkov alkohola. Pomembno je, da jih v primerni količini nanašate na celotno površino rok in da se med drgnjenjem dlani ob dlan povsem posušijo. A po nasvetu strokovnjakov jih uporabljajte le ob izjemnih priložnostih, torej tedaj, ko nimate možnosti, da bi si z milom in vodo umili roke.

Zdravju, rokam in denarnici najprijaznejši način

Sicer pa je običajno umivanje rok v zaščiti pred okužbo boljše. Je cenejše, prijaznejše je tudi do kože in ob pravilnem umivanju z rok odstrani vse mikroorganizme. Razkužila sicer večino pomorijo, toda najtrdovratnejšim vendarle niso vedno kos.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije