POLETI

Migajmo tudi v vročih dnevih

Objavljeno 22. julij 2019 07.33 | Posodobljeno 22. julij 2019 07.33 | Piše: Ema Bubanj

Aktiven življenjski slog je ključen za ohranjanje zdravja, dobrega počutja in telesne pripravljenosti, zato ga ne smemo opustiti niti v poletnih mesecih.

Poleti med rekreacijo popijemo več tekočine kot običajno. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Tudi poleti moramo biti fizično aktivni, toda previdno in z nujnimi prilagoditvami! V teh mesecih je lahko vročina zelo nevaren dejavnik, ki ga nikoli ne smemo zanemariti, zato v nadaljevanju ponujamo nekaj varnostnih napotkov strokovnjaka za kakovostno in prijetno vadbo tudi v najtoplejšem obdobju leta.
Rekreacijo vsekakor lahko opustimo v obdobju vročinskega vala.


»Aktiven način življenja je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga,« začne Matic Ivanovski, dr. med., iz Rimskih term. »Redna rekreacija je ključna za ohranjanje zdravja, zato celovita opustitev gibanja ni primeren odziv na visoke temperature. Seveda pa je pomembno, da se vremenskim razmeram prilagodimo. Ni treba, da se zaradi visokih temperatur vse poletje ne gibamo, rekreacijo pa vsekakor lahko opustimo v obdobju vročinskega vala, ki običajno traja le nekaj dni.
Priporočljivi so vodni in umirjeni športi, odsvetujejo se visoko intenzivne vadbe na prostem.


Takrat treninge prilagodimo tako, da se gibamo predvsem v hladnejšem delu dneva, torej zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Rekreacijo je torej koristneje obdržati in jo vremenu primerno prilagoditi, ne pa je povsem opustiti.«
 

Voda vabi


Ko govorimo o prilagoditvi, je treba v ospredje postaviti predvsem intenzivnost vadbe, poudarja sogovornik: »Poleti je primerna nizkointenzivna vadba. Razmisliti je treba tudi o lokacijah, kjer se vadba izvaja; smiselno je obiskati gozdove, kjer je zrak bolj svež, enako velja za reke in jezera, v katerih se lahko dodatno osvežimo. Priporočamo tudi plavanje in vadbe v bazenu, v zdravilni termalni vodi, ki nas lahko v vročih poletnih mesecih prav prijetno ohladi. Bolj so priporočljivi vodni in umirjeni športi, odsvetujejo pa se visokointenzivne vadbe na prostem.«
Poskrbite tudi za oči
Pri vadbi na prostem ne smemo pozabiti na kakovostna sončna očala, ki bodo naše oči zaščitila pred nevarnimi žarki, obenem pa nam bodo omogočila boljši pregled nad okolico in v močni svetlobi preprečila nezgodo. Pri opremi posebno pozornost namenimo še lahkim in zračnim oblačilom, sploh nogavice naj bodo kakovostne, saj se bodo stopala predvsem v zaprti obutvi obilneje znojila.


Najbolj zagretim idej za kakovostno, a za organizem ne preveč
obremenjujočo rekreacijo zanesljivo ne bo zmanjkalo, slovenska turistična središča, naj bodo ob morju ali rekah in jezerih, ponujajo obilo vodne zabave in rekreacije. A prav tam nas žarki največkrat ujamejo nepripravljene, saj zaradi svežine vode pogosto pozabimo na ustrezno zaščito, opozarja zdravnik in poudarja, da na kremo z visokim zaščitnim faktorjem in lahka oblačila nikoli ne smemo pozabiti.
Nevarnost dehidracije
Nezadosten vnos tekočin lahko povzroči dehidracijo, zato ne smemo nikoli zanemariti opozorilnih znakov, to so suha usta, huda žeja, temna barva urina, pospešeno dihanje in bitje srca, vrtoglavica, omotičnost, slabost in bruhanje. V skrajnih primerih lahko dehidracija ob izpostavljenosti vročini privede do kolapsa in vročinskega udara, pri čemer je nujna zdravniška pomoč.


In še: »Izogibajmo se gibanju v najhujši vročini in se zadržujmo v senci. Nujno je treba poskrbeti za pitje zadostne količine vode, hkrati pa tudi elektrolitov, ki naj jih zelo aktivni športniki dodajajo vodi. Izogibati se je treba alkoholu in kavi, saj lahko pospešita dehidracijo. Ključna sta zdrava prehrana ter zadosten vnos vitaminov in mineralov. Če se ob gibanju v poletni vročini nenadoma začnete počutiti slabo, rekreacijo nemudoma opustite!« 
Deli s prijatelji