OKUŽBE

Mehurčki na ustnici

Ko se enkrat okužimo, virus herpesa simpleks tipa 1 ostane v našem telesu vse življenje; krepak imunski sistem prepreči izbruh.
Fotografija: Na predelu, ki ga bo prizadel izbruh, se pojavi ščemenje, tudi pekoč občutek, potem nastanejo mehurčki.
Odpri galerijo
Na predelu, ki ga bo prizadel izbruh, se pojavi ščemenje, tudi pekoč občutek, potem nastanejo mehurčki.

Herpes na ustnicah, labialni herpes, se na oboleli ustnici kaže kot skupek večjih in manjših mehurčkov, napolnjenih s tekočino. To je virusno obolenje, ki ga povzroča virus herpes simpleks tipa 1. Okužimo se tako, da pridemo v neposreden stik z okuženo kožo ali sluznico, po stiku pa se virus prenese v organizem, kjer ostane vse življenje in se ga ne moremo znebiti. Vendar vseeno obstaja nekaj nasvetov, pravi magister farmacije Andraž Počič iz Lekarne Slovenj Gradec, s katerimi lahko omejimo število izbruhov te nadloge.
Na predelu, ki ga bo prizadel izbruh, se pojavi ščemenje, tudi pekoč občutek, potem nastanejo mehurčki.
Na predelu, ki ga bo prizadel izbruh, se pojavi ščemenje, tudi pekoč občutek, potem nastanejo mehurčki.

»Izbruh herpesa najlažje preprečimo tako, da okrepimo imunski sistem. To lahko naredimo s pomočjo vitaminov in mineralov, ki so v svežem sadju, zelenjavi ali v prehranskih dopolnilih. Dobro ga okrepi tudi kakovosten spanec, zato poskrbite, da ga bo dovolj. Izogibati se je treba stresu in drugim dejavnikom, ki lahko zmanjšajo našo odpornost, na primer cigaretam, alkoholu, tudi pretirani izpostavljenosti UV-žarkom oziroma čezmernemu sončenju.«
 

Pet faz


Virus praviloma izbruhne, ko je oslabljen imunski sistem. Najpogosteje se pojavi na ustnicah, pri hujših oblikah se lahko razširi na druge dele obraza (lica, nos, brada). Izbruh poteka v petih fazah, ki skupaj trajajo približno deset dni, pojasni sogovornik. »Prvi dan pri prvi fazi se na mestu, ki ga bo prizadel izbruh, pojavijo značilni opozorilni simptomi – ščemenje, srbenje, bolečina, pekoč občutek na koži. Po nekaj urah koža pordi, nato se pojavijo drobni mehurčki. V drugi fazi, drugi dan, sledi nastanek večjih in manjših mehurčkov, ki so napolnjeni s tekočino, ki vsebuje viruse.
Krepak imunski sistem bo preprečil izbruh herpesa, zato jejmo dovolj vitaminov in mineralov. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Krepak imunski sistem bo preprečil izbruh herpesa, zato jejmo dovolj vitaminov in mineralov. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Mehurčke spremljajo močno draženje, rdečina in vnetje. Tretji dan nastopi tretja faza, ko se mehurčki razpočijo in se razvijejo v razjede, ki jih obdaja vnetje. Vse spremljata neprijetna bolečina in oteklina na predelu vnetja. Pri četrti fazi, ki po navadi traja od četrtega do osmega dne, se razjede počasi začnejo celiti, zato jih prekrije krasta. Če ta poči, se lahko pojavijo manjše krvavitve in bolečine, ki jih lahko spremljata srbenje in neprijeten pekoč občutek. V zadnji, peti fazi, ki je praviloma deveti dan od izbruha, se krasta odlušči in odpade.«

Pri izbruhu se lahko virus prenaša od trenutka, ko začutimo prvo ščemenje, in vse do ozdravitve. Zato je pomembno, pravi Počič, da se v vseh petih fazah ne dotikamo predela izbruha herpesa, se ne poljubljamo, ne delimo skodelic, jedilnega pribora ter brisač in drugih predmetov, s katerimi bi lahko okužbo prenesli na druge.
 

Kdaj k zdravniku


Herpes je treba začeti zdraviti čim prej, najbolje takrat, ko začutimo, da bo izbruhnil. Hitrejše zdravljenje lahko skrajša čas trajanja izbruha in omili simptome. V lekarni je na voljo veliko izdelkov brez recepta, sogovornik pravi, da so namenjeni skrajšanju časa zdravljenja ter lajšanju simptomov. Uporabljamo jih samo pri izbruhu blažje oblike herpesa na ustnicah.


»Obisk zdravnika je nujen ob težjem izbruhu virusa. Samozdravljenje tudi ni primerno, kadar se herpes po 10 dneh ne odziva na zdravljenje, ko se okužba pojavi na nenavadnih predelih, na primer na spolovilu, obrazu, očeh. Pazljivi moramo biti tudi, ko se sočasno pojavijo drugi simptomi, kot so povišana telesna temperatura, močne bolečine ali nenavadni izpuščaji, takrat je obiska zdravnika nujen,« pojasni Počič. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije