KAPILARE

Majhne, a moteče

Kapilare so najtanjše žilice v telesu, potekajo v sloju kože pod povrhnjico; razširjene ali počene presevajo skozi povrhnjico in ji dajejo rdečkast, tudi modrikast videz.
Fotografija: Kapilare ne povzročajo večjih zdravstvenih težav, razen kadar so pridružene drugim boleznim, pravi doc. dr. Nada Kecelj Leskovec.
Odpri galerijo
Kapilare ne povzročajo večjih zdravstvenih težav, razen kadar so pridružene drugim boleznim, pravi doc. dr. Nada Kecelj Leskovec.

Na koži, tako na obrazu kot drugod, še največkrat na nogah, se velikokrat pojavijo majhne rdeče lise, ki so za marsikoga precej moteče. Zanje so po navadi krive žilice, ki se zaradi različnih razlogov razširijo in prosevajo skozi kožo. Pravimo jim kapilare.
Pacienti si jih želijo odstraniti zlasti na obrazu. Foto: Guliver/Getty Images
Pacienti si jih želijo odstraniti zlasti na obrazu. Foto: Guliver/Getty Images

Nastanejo lahko zaradi dolgotrajne izpostavljenosti zunanjim dejavnikom, kot so mraz, veter, visoke temperature in sonce, ter tudi zaradi notranjih dejavnikov, kot so dedna nagnjenost in hormonske spremembe, je povedala specialistka dermatovenerologinja doc. dr. Nada Kecelj Leskovec, dr. med., iz medicinskega centra Remeda iz Domžal.
Kapilare ne povzročajo večjih zdravstvenih težav, razen kadar so pridružene drugim boleznim, pravi doc. dr. Nada Kecelj Leskovec.
Kapilare ne povzročajo večjih zdravstvenih težav, razen kadar so pridružene drugim boleznim, pravi doc. dr. Nada Kecelj Leskovec.

»Načeloma na kapilare oziroma pokanje žilic sami ne moremo vplivati, še posebno če nastanejo zaradi dedne nagnjenosti. Kadar nastanejo zaradi zunanjih dejavnikov, se tem izogibamo in tako kapilare preprečimo. Včasih se pojavijo po postopkih na koži, ko z ustvarjanjem vakuuma ali velikega pritiska poškodujemo žilice.«

Tiste, ki nastanejo na spodnjih okončinah, so lahko povezane z vensko boleznijo v začetnih fazah, pravi sogovornica. »Lahko jih vidimo na stegnih in golenih, običajno so rdeče ali vijoličaste in široke od 1 do 2 milimetra. Če venska bolezen napreduje, vidimo tudi krčne žile, ki so modrikasto obarvane, vijugaste in širše kot kapilare. Pri venskem popuščanju se pojavijo še otekline okoli gležnjev, ki se širijo na goleni, rdeče in rjave lise, lahko celo rane, ki jim rečemo venska razjeda.«


Na obrazu se največkrat pojavijo zaradi bolezni rozacee; v začetnih fazah vidimo predvsem rdečico, ki je posledica popokanih kapilar, pozneje pa tudi rožnate bunčice in gnojne mehurčke.
 

Preprečevanje in zdravljenje


Sogovornica pravi, da lahko kapilare, predvsem tiste, ki nastanejo zaradi zunanjih dejavnikov, zdravimo in odstranimo mehanično, ne pa z različnimi kremami. »Za njihovo odstranjevanje na obrazu je najbolj učinkovita laserska metoda, manj učinkoviti sta radiofrekvenčna metoda ali elektrokoagulacija kapilar. Z zdravljenjem odstranimo kapilare, ne pa morebitne dedne nagnjenosti k njihovemu razvoju,« pravi doc. dr. Kecelj Leskovčeva in še, da je tudi zdravljenje kapilar na nogah lahko zelo uspešno.

»Zelo uspešno jih odstranimo s sklerozacijsko metodo, kjer v kapilaro z injekcijo vbrizgamo učinkovino, zaradi katere se kapilara zabrazgotini in izgine.« Kapilare sicer ne povzročajo večjih zdravstvenih težav, razen kadar so pridružene drugim boleznim, kot sta že omenjeni rozacea in vensko popuščanje. Tiste, ki niso posledica bolezenskih znakov, lahko uspešno preprečujemo z izogibanjem dejavnikom, ki jih povzročajo. »Pri kapilarah na obrazu, posebno če so v sklopu rozacee, svetujemo izogibanje vroči in začinjeni hrani, čokoladi, oreškom in suhomesnim izdelkom ter hitrim temperaturnim spremembam.


Pri kapilarah na spodnjih okončinah, posebno če so v sklopu venskega popuščanja, svetujemo vaje za noge in izogibanje visokim temperaturam v okolju, denimo vročim bazenom in savnam.« Pozorni moramo biti na tiste, ki se pojavijo po trupu v večjem obsegu, saj mora zdravnik v tem primeru izključiti jetrne bolezni. Če so kapilare estetsko moteče in jih želijo pacienti odstraniti, svetuje obisk pri zdravniku specialistu, ki bo izbral in določil način zdravljenja ter njihove odstranitve. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije