GRAH

Kroglice za energijo

Grah je bogat z vlakninami, ki so odlične za našo prebavo, njegovo uživanje se priporoča za ohranjanje zdravja srca in kosti.
Fotografija: Okusen in zdrav FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Okusen in zdrav FOTO: Guliver/Getty Images

Grah je priljubljeno živilo gurmanov pa tudi onih, ki skrbijo za svoje zdravje, saj velja za kakovostnega in hranljivega. Te simpatične zelene kroglice vplivajo na naše celotno zdravje: vsebujejo vitamine A, B1, B2, B6, C, K, E, minerale kalij, železo, magnezij in mangan.
FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images

Omenjen je v svetem pismu, radi so ga imeli stari Grki in Rimljani, za popularizacijo graha pa naj bi bil zaslužen francoski kralj Ludvik XIV., ki ga je razglasil za sestavni del jedilnikov na zabavah francoskega dvora. V srednjem veku je bil znan kot močno sredstvo za povečanje plodnosti, v tem času je bil sušeni grah osnovna hrana revnih evropskih kmetov, saj je bil poceni in hranljivo živilo, s katerim so vse leto dopolnjevali svoj skromni jedilnik.

Vsebuje veliko antioksidantov, kot so flavonoidi, polifenoli, karotenoidi, ki so pomembni za zdravje imunskega sistema. Vsebuje tudi karotinoide, lovce na proste radikale, kar pomeni, da varujejo telesne celice pred degeneracijo. Bogat je z beljakovinami in prehranskimi vlakninami, ki skrbijo za zdrav prebavni sistem, zlasti pomaga pri zaprtju, ter nadzorujejo sladkor v krvi.
summer - the smiling girl is holding a green peas in her hands"n FOTO: Azgek Getty Images/istockphoto
summer - the smiling girl is holding a green peas in her hands"n FOTO: Azgek Getty Images/istockphoto

Uživanje graha naj bi pozitivno vplivalo na srce in ožilje, pospeševalo razstrupljanje, krepilo živčni sistem in dvigalo razpoloženje, kar je pomembno za tiste, ki so radi potrti ali žalostni, varovalo naše telo pred bronhitisom in artritisom, nadzorovalo krvni tlak in celo izboljšalo zdravje kože ter ohranjalo zdrave kosti: je vir vitamina K, ki aktivira osteokalcin, ta protein omogoča vgradnjo kalcija v kosti, vsebuje tudi vitamin B6 in folno kislino, ki vplivata na nižanje nivoja homocisteina, molekule, ki lahko ovira povezovanje kolagena v kosteh ter posledično poveča poroznost kosti ter tveganje osteoporoze.


Poleg tega se uživanje graha priporoča, kadar smo utrujeni, saj je bogat vir energije. Ljudska medicina ga uporablja tudi v obliki toplih, kašastih oblog za zdravljenje osipa na koži ter kožnih vnetij, tudi proti izpadanju las, blagodejen naj bi bil pri nespečnosti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije