Krepimo trebušne mišice

Vsi bi morali imeti močno jedro, saj je pomembno za stabilizacijo celotnega telesa.
Fotografija: Ni bližnjic za močan trup. FOTO: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Ni bližnjic za močan trup. FOTO: Guliver/Getty images

Močno jedro je pomembno za stabilnost hrbtenice, izboljšuje ravnotežje in telesno držo, a ker večina ljudi ni dovolj telesno aktivna, mišice oslabijo. Močno jedro trupa med drugim pomeni tudi močne trebušne mišice. Po bogatih izkušnjah britanske osebne trenerke Nadye Fairweather je ena najboljših vaj za krepitev trebušnih mišic t. i. V-trebušnjak, pri katerem menjaje dvigujemo levo in desno nogo.

Malce drugačni trebušnjaki za vidne rezultate. FOTO: Guliver/Getty images
Malce drugačni trebušnjaki za vidne rezultate. FOTO: Guliver/Getty images

Kako jo izvajamo? Na blazino se uležimo na hrbet, napnemo trebušne mišice in za nekaj centimetrov dvignemo glavo in iztegnjene noge. Tudi iztegnjene roke dvignemo od tal in naredimo trebušnjak, pri tem ena noga ostaja iztegnjena, drugo pokrčimo in se z njo približamo prsnemu košu, gremo v začetni položaj in zamenjamo nogi. Tal se dotika le zadnjica. Že po nekaj ponovitvah bomo videli, v kakšni formi so naše trebušne mišice. Dodajmo, da vaja ni lahka, a če bomo vadili redno, vsaj vsak drugi dan, bomo lahko vsak teden dodali nekaj ponovitev in že spomladi želi sadove.


Marsikdo od bolj ali manj rednih obiskovalcev fitnesa se pošali, da sicer ima radiatorčke, a so skriti pod plastjo maščobe – deloma ima prav, kajti ni izklesane postave brez prave hrane! Poleg preostalih živil, ki spadajo v železni repertoar klesalcev mišic, omenimo črni fižol. Bogat z vlakninami in reven z maščobami bo dlje v našem prebavnem traktu, mi pa pozneje lačni. Dodajmo, da ima rahlo sladkast okus in se odlično poda k eksotičnim začimbam.

Bučno seme je idealno živilo, ko klešemo mišice. FOTO: Guliver/Getty images
Bučno seme je idealno živilo, ko klešemo mišice. FOTO: Guliver/Getty images

Namesto siceršnjega prigrizka velja razmisliti o zemeljskih mandljih oziroma tigrovih oreščkih, čeprav gre za gomolje. Bogati so z železom in vlakninami, proteini, povečujejo energijo, skratka, okusen vir energije so s hitrim regenerativnim učinkom in malo kalorijami. Druga, pri nas morda bolj znana izbira so bučna semena, na katera se morda preredko spomnimo: zakladnica proteinov in mikrohranil, kot sta cink in magnezij, ne bi smela manjkati na nobeni solati ali bučni juhi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije