Krepijo kosti, varujejo srce

Šparglji so pravi zvezdniki spomladanske prehrane, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, a le malo kalorij; pomagajo hujšati, čistijo urinarni trakt.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Zelena pomlad je tudi čas okusnih in superzdravih špargljev, kakovostne zelenjave številnih blagodati, od katerih ima naš organizem korist. So ena najstarejših samoniklih kultur v Sredozemlju, že stoletja veljajo za delikateso. Zdaj je njihov čas, zato si jih privoščite.

Zdaj je njihov čas, privoščite si jih. FOTO: Guliver/Getty Images
Zdaj je njihov čas, privoščite si jih. FOTO: Guliver/Getty Images
So nizkokalorični čistilci organizma, polni vitaminov in mineralov. V več kot 90 odstotkih jih sestavlja voda, zaradi česar so superživilo, če bi radi izgubili kak kilogram ali dva, sicer pa ta zelena zelenjava, naj bo divjerastoča ali gojena, vsebuje veliko vitaminov A, B, C, K in E, poleg tega pa je dober vir vlaknin, zaradi česar pozitivno deluje na prebavo, preprečuje zaprtje, niža tveganje diabetesa tipa 2. Šparglji vsebujejo še železo, folno kislino, baker, mangan in selen pa seveda aminokislino aspargin.

Spodbujajo delovanje jeter in žolčnika, delujejo protivnetno. Blagodejno vplivajo na srčno-žilni sistem, šparglji so super vir rutina, flavonoida, ki niža holesterol in krvni tlak ter krepi žile. Vsebujejo flavonoide in saponine z močnim protivnetnim delovanjem, ki varujejo srce in ožilje. Zaradi diuretičnega delovanja spodbujajo čiščenje organizma in pomagajo pri oteženem mokrenju, pomagajo pri čiščenju ledvic in mehurja ter preprečujejo nastanek okužb in vnetij, tudi nastanek ledvičnih in žolčnih kamnov.


Porcija špargljev vsebuje kar 114 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K, ki je potreben za sintezo osteokalcina, proteina, ki krepi kosti. Vitamin K preprečuje kopičenje kalcija v tkivu, kar lahko vodi v aterosklerozo, kardiovaskularnih bolezni in možganske kapi. Uživanje špargljev naj bi pomirjujoče delovalo pri menstrualnih težavah, tudi nosečnice naj jih uživajo, saj vsebujejo folno kislino, ki pomembno zmanjša okvare novorojenih otrok, predvsem napake zaradi nepravilnega zapiranja živčne cevi. V špargljih je močan antioksidant glutation, ki je pomemben za celokupno zdravje, veže strupene snovi in jih izloča iz telesa, vsebuje življenjsko pomembno aminokislino cistein ter zavira vnetne procese.


Veljajo za afrodiziak, zapisi kažejo, da jih v ljudski medicini uporabljajo za izboljšanje zdravja reproduktivnega sistema moških in žensk, blažitev simptomov PMS in tudi menopavze.

Ne le telo, tudi koža vam bo hvaležna za šparglje, povrnili ji bodo lesk. Vodo, v kateri jih kuhate, lahko s pridom uporabite za nego, če je le niste solili: ohlajeno uporabite kot tonik za čiščenje obraza. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije