VAS KAJ SRBI?

Koža ima poleti posebna pričakovanja

Ko se predajamo visokim temperaturam in se hladimo v vodi, običajno ne pomislimo na nadloge, ki nas lahko doletijo po na videz brezskrbnem uživanju.
Fotografija: Ali koži v vročih mesecih namenjate dodatno skrb? Fotografije: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ali koži v vročih mesecih namenjate dodatno skrb? Fotografije: Guliver/Getty Images

Ker poletje še ni reklo zadnje in ker nam jo lahko sonce in vlaga pošteno zagodeta, predstavljamo najpogostejše kožne tegobe vročih mesecev.
 

Razdražena koža po britju


Koža je poleti razgaljena, vendar lahko pogosto odstranjevanje dlačic zahteva svoj davek: čeprav se številne odločajo za metode z dolgotrajnim učinkom, kot je odstranjevanje z voskom ali kremo, so britvice še vedno pogosto v igri, zatorej razdražena koža po britju ne sme presenečati. Skelenje, pordelost in mozoljčki se pojavijo že neposredno po odstranitvi dlačic, lahko pa tudi trajajo neprijetno dolgo in ovirajo uživanje na kopališču.
Na pojav folikulitisa lahko vpliva tudi neprevidno britje.
Na pojav folikulitisa lahko vpliva tudi neprevidno britje.

Vraščene dlake, ki sčasoma sledijo, niso nič kaj prijetne, zato je nujno upoštevati varnostne napotke. Britja se nikoli ne smemo lotiti na suho pa tudi uporaba mila ni priporočljiva. Britvice naj bodo karseda kakovostne, predel, ki ga želimo pobriti, pa premažemo s primerno kremo ali peno. Brijemo v smeri rasti dlačic, in ne v nasprotni, kot mnogi priporočajo! Takšna metoda je resda hitrejša, a veliko pogosteje postreže z vraščenimi dlačicami. Po britju kožo razkužimo in premažemo z nežnim negovalnim sredstvom.
 

Folikulitis


Vnetje dlačnega mešička, ki je lahko prav posledica neustreznega britja, se rado pojavi v toplih dneh. Najpogostejši krivec je bakterija Staphylococcus aureus, vnetje pa se lahko pojavi kjer koli na telesu, kjer rastejo dlake, največkrat na bradi, vratu, prsnem košu, hrbtu, dimljah in stegnih ter lasišču. Tveganje za nastanek povečujejo poškodbe kože, pri moških se večkrat pokažejo na vratu in bradi, pri ženskah pa na nogah in v sramnem predelu. Sploh poleti so okužbe na intimnih predelih pogoste, saj je koža zaradi vročine in potenja dovzetnejša za vdor mikroorganizmov. Tveganje povečujejo neustrezno vzdrževani bazeni, svoje lahko dodajo oprijeta oblačila.


Večkrat pa folikulitis doleti ljudi s sladkorno boleznijo ali imunsko pomanjkljivostjo. Okužba se začne z mehurčkom, napolnjenim z gnojem; ko se razpoči, se na vrhu naredi krastava skorja. Značilni so srbenje, bolečina in rdečina prizadetega predela. Bulic nikoli ne stiskamo, saj tako tvegamo hudo okužbo! Folikulitis v večini primerov izgine v desetih dneh, pomagamo pa si lahko sami, s sredstvi z vodikovim peroksidom in klorheksidinom. Če težava ne izzveni, obiščemo zdravnika.
 

Piki komarjev


Nadležni, pogosti, neizogibni: zato se je treba naučiti živeti z njimi in nikakor ne praskati kože. Tako si bomo pridelali brazgotine in temne madeže, zato je bolje, da si srbečico blažimo z hladilnimi geli ali pršili, lahko tudi z ledenim obkladkom; ob alergijskih reakcijah ne pozabimo na ustrezna in predpisana zdravila.
 

Sončne opekline


Le kako vas lahko ob tako glasnih in vztrajnih opozorilih opečejo sončni žarki? Vendarle se še vedno marsikomu zgodi kakšna neprevidnost, morda v želji po privlačni zagorelosti, zato je nujno ponoviti temeljne napotke. Kožo zavarujemo, kadar koli smo na prostem. Izogibamo se soncu, ko je to najvišje na nebu, kožo pa venomer varujemo z dolgimi in lahkimi oblačili.


Če nas sonce vendarle opeče, se takoj umaknemo v senco in se izogibamo žarkom vsaj nekaj dni. Kožo hladimo: na voljo je veliko različnih izdelkov, najraje uporabimo tiste z aloe vero, nikoli pa z alkoholom! Pijemo veliko vode in pomagamo hidraciji kože, ki jo dodatno mažemo z običajnim negovalnim izdelkom, tega pa lahko, dokler trajajo opekline, hranimo v hladilniku.
 

Vročinski izpuščaj


V vročih mesecih se naše telo intenzivneje poti, zato se znojnice rade zamašijo, kar prepreči odtekanje vode. Ta ostane ujeta in draži sosednje tkivo, zato se na koži oblikujejo drobni rdeči izpuščaji, brezbarvni mehurčki ali izbokline kožne barve.


Pojavijo se lahko predvsem pod pazduhami, v predelu dimelj, pod dojkami, na notranji strani kolen in komolca, redkeje na vratu, hrbtu in trebuhu. Kožo je takrat treba hladiti, priporočljivo je pogostejše prhanje s hladno ali mlačno vodo, nosimo pa bombažna oblačila. Če izpuščaj po nekaj dneh ne zbledi in se pokažejo izrazitejše spremembe, je nujen obisk zdravnika!
 

Glivična vnetja


Glivice obožujejo visoke temperature in vlago, zato je poletje njihov najljubši čas. Najraje se pokažejo v globokih kožnih gubah, kjer je potenje izrazitejše, raje pa napadejo tiste, ki pogosto nosijo zaprto, predvsem športno obutev, imajo odvečne kilograme, uporabljajo športne objekte in uporabljajo skupno opremo, denimo v fitnesu, pogosto obiskujejo bazenske komplekse.


Nujno je ohranjati kožo čisto in suho, po potrebi pa sežemo po antimikotikih, torej s protiglivičnimi učinkovinami. Vsebujejo jih mazila, kreme, geli, pršila in raztopine, za blage okužbe in začetne stadije so primerna tudi naravna pomagala. Poleti je zelo pogosta glivična okužba stopal ali atletsko stopalo, kjer je prav tako nujno ukrepati z antimikotičnimi sredstavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije