DUHOVNA MODROST

Ko vam poči film

Če prepoznate signale razjarjenosti, lahko zdravo reagirate nanje. Jeza ni nekaj groznega, ampak znak, da se z vami nekaj dogaja.
Fotografija: Ne pustite, da vas vodijo čustva, ampak prevzemite nadzor nad dogajanjem. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ne pustite, da vas vodijo čustva, ampak prevzemite nadzor nad dogajanjem. FOTO: Guliver/Getty Images

Ozavestite, kako telesno občutite jezo, kaj pri tem razmišljate in čutite. Običajno se pospeši dihanje, mišice so napete, želodec se stisne v kepo in misli nam sporočajo, da gre za krizni položaj. Ne obsojajte se za to, samo priznajte si, da ste razjarjeni. Ključno je, da najdete notranji sprožilec, ki vam bo pomagal znova vzpostaviti ravnovesje.

Sprostite se, po možnosti na svežem zraku. Globoko vdihujte in izdihujte, s tem pomirite srce in glavo. Povejte osebi, ki vas je razjezila, kar ji gre, v njeni odsotnosti, da spravite vse iz sebe. Lahko poveste nekomu tretjemu ali zapišete na papir. Ko se umirite, z razdalje še enkrat premeljite svoj položaj. Kaj ste pred, med in po tem mislili in čutili? Zakaj? Analizirajte vzroke in učinek, analizo zapišite na papir. Tudi če v položajih, ki vas jezijo, ostanete mirni, namreč obstaja vzrok za vaš odziv. Ne obsojajte se, ampak sprejmite, kar čutite in kar se je zgodilo. Pogosto gre tudi za to, da nekaterih občutij že dolgo niste spustili na plan. Kaj čutite? Po čem hrepenite? Ko si odgovorite na vsa ta vprašanja, se boste laže odločali, kaj bo vaš naslednji korak.
Prepoznajte resnične potrebe svoje duše in odkrijte, kako jih lahko zdravo izrazite. Pri tem vam lahko pomagajo malenkosti, na primer sprehod (čas zase), večer brez televizorja (čas s partnerjem).

Čestitajte si za vsako naložbo na svoj račun sreče. To bo okrepilo vašo samozavest in vas obvarovalo pred naslednjim izbruhom jeze. Dogodka ne morete več spremeniti, zato ga pustite pri miru. Če je spor vključeval osebo, ki vas je ujezila, pa vedite, da ima tudi ona sprožilce in vzroke za odzive. Če se boste zavedali vsega tega, boste človeku tudi laže oprostili in se osvobodili jeze nanj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije