Kivi za boljši spanec in mladostnejšo kožo

Kivi je prava zakladnica hranljivih snovi in že en na dan poskrbi za boljše zdravje.
Fotografija: Kivi premore številne zdravju in lepoti prijazne snovi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Kivi premore številne zdravju in lepoti prijazne snovi. FOTO: Thinkstock

Pozimi je kivi neprecenljiva zakladnica vitamina C, ki krepi odpornost in pomaga ubežati pred zoprnimi okužbami dihal ter drugimi tegobami najhladnejšega dela leta. A ne samo vitamin C, v okusnem sadežu so zastopani tudi kalcij, železo, fosfor in drugi pomembni minerali. Tu sta še vitamina A in E ter veliko vitaminov B-kompleksa, sadež pa se ponaša še z nizko energijsko vrednostjo. Z rednim uživanjem kivija je mogoče za 15 odstotkov zmanjšati količino trigliceridov v krvi, spodbuditi celjenje ran, ohraniti zdrave zobe in kosti, izboljšati krvno sliko, pozitivno vpliva tudi na prebavila. Kaj se bo torej zgodilo, če si boste vsak dan privoščili vsaj en kivi?

Bolje boste spali

V rjavem plodu je serotonin, hormon, ki pozitivno vpliva na kakovost spanja in pomaga, da zvečer hitreje zaspite. Najzaslužnejši za to je olupek, a tudi v njegovem mesu je omenjene snovi dovolj, da poskrbi za dober nočni počitek.

Izboljšala se bo absorpcija železa

S kivijem lahko preprečite slabokrvnost. V njem prisoten vitamin C namreč pripomore k absorpciji železa iz drugih, s tem mineralom bogatih živil, hkrati se železo nahaja tudi v njem samem.

Izboljšala se bo prebava

Sadež igra veliko vlogo z vidika dobre prebave. Je namreč okusen vir vlaknin in tako premaguje zaprtje. Kot naravno odvajalo zmehča blato ter ohranja zdravo črevesno floro.

Koža bo lepša in bolj gladka

Vitamina C in E v kiviju pripomoreta k lepi, zdravi in napeti koži. Vitamin C spodbuja tvorjenje kolagena v telesu, ključne beljakovine za elastično ter čvrsto polt. Vitamin E prav tako upočasnjuje nastanek drobnih gub in pripomore pri zmanjševanju škode, ki jo na koži puščajo sončni žarki. Ob tem snovi v kiviju spodbujajo celjenje ran ter drugih kožnih poškodb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije