NAJBOLJŠI ČAS

Kdaj je najboljši čas za kavo

Objavljeno 06. november 2018 07.08 | Posodobljeno 06. november 2018 08.13 | Piše: M. F.
Čeprav večina s kavo začne dan, pitje kave takoj, ko se zbudite, ni najboljša ideja.
S prvo kavo bi morali počakati do poznega dopoldneva ali zgodnjega popoldneva. FOTO: Thinkstock
Glede na rezultate nedavno izvedene ankete agencije Reuters več kot 85 odstotkov prebivalcev ZDA redno pije kavo ali druge kofeinske napitke. Večina z njimi začne dan, prehranski strokovnjaki pa opozarjajo, da jutro ni najboljši del dneva za skodelico vroče kave in za njene optimalne učinke na zbranost.

Preveč stimulansov

Kava po prebujanju res dvigne energijo, a že nekaj ur potem je ta jutranja skodelica kriva, da se vas loti nepremagljiva utrujenost. »Kava takoj, ko odprete oči, nikakor ni dobra ideja,« je povedala prehranska strokovnjakinja Laura Cipullo. »Zjutraj se v telesu pospešeno izloča hormon kortizol. To je hormon stresa, ki hkrati prebuja. Če tedaj v telo prejme kofein, je stimulansov zanj preveč, kar lahko vodi v nervozo. Ko čez dan količina kortizola pade in učinek kofeina popusti, pride do nepremagljive utrujenosti. Moj nasvet se zato glasi: s prvo kavo počakajte nekaj ur po prebujenju, torej tedaj, ko telo začne proizvajati manj stresnega hormona. To je približno tri do štiri ure potem, ko vstanete, saj boste na takšen način poskrbeli za konstantno raven energije in koncentracije.«

»Rekla bi, da je najboljši čas za kavo malce pred poldnevom ali zgodaj popoldne. Tedaj je količina kortizola v organizmu najnižja in korist kave največja,« s kolegico soglaša nutricionistka Lisa Lisiewski.

Ne pozno popoldne

Res je, da se vsi prehranski strokovnjaki z njima ne strinjajo. Nekateri tako trdijo, da je pri pitju kave za njene učinke pomembnejša od časa količina. Vsi pa menijo, da je ni pametno piti pozno popoldne. Po nekaterih študijah lahko skodelica kave na spanec negativno vpliva še šest ur po zaužitju, čeprav so njeni učinki najizrazitejši od pol do ene ure po zaužitvi.
Deli s prijatelji