PREMAGLJIVO

Kako se upreti sladkorju

Z nekaj drobnimi spremembami v prehrani bodo sladki zalogaji manj mamljivi.
Fotografija: Z nekaj drobnimi spremembami bo želja po slaščicah lažje premagljiva. FOTO: Thinstock
Odpri galerijo
Z nekaj drobnimi spremembami bo želja po slaščicah lažje premagljiva. FOTO: Thinstock

Saj veste, kako gre: zadiši vam nekaj sladkega in odlomite si košček čokolade. Samo enega ... in še enega – dokler ne izgine vsa tablica. Zadeva je dobro znana vsem, ki se nikakor ne morejo upreti slaščicam. Ker pa pretiravanje z njimi nikakor ni zdravo, poglejte tri nasvete, s katerimi se jim bosta lažje uprli.

Pozabite na umetna sladila

Če vam zadišita keks ali sladoled, si ju privoščite, seveda v zmerni količini. Veliko večjo uslugo si boste naredili, kot če bi popili z umetnim sladilom sladkan čaj ali zaužili različico slaščice, v kateri sladkor nadomeščajo umetna sladila. Prav ta namreč spodbujajo željo po pravem sladkorju in se mu je zato vse težje upreti ter ostati pri razumnih količinah tedaj, ko so pred vami običajne slaščice.

Nadomestite beli sladkor

Posladkate se lahko tudi brez njega: običajnemu jogurtu dodajte sveže jagode, banane, borovnice. Res je, da je v njih sadni sladkor, a tudi veliko vitaminov, mineralov in vlaknin, zato so boljše od rafiniranega sladkorja. Tople ali hladne napitke lahko posladkate tudi z aromo vanilje ali s cimetom, ki sta naravni sladili, izboljšata okus in hkrati pomagata nadzorovati napade lakote, ko vam zadišijo sladke pregrehe.

Pazite na prehrano

Želja po sladkih dobrotah je večja, kadar so jedilniki bogati z enostavnimi ogljikovimi hidrati. Ti v telesu povzročijo nagel porast in padec krvnega sladkorja, telo pa skuša energijo ponovno pridobiti tako, da možgani zahrepenijo po enostavnih sladkorjih. Ujamete se v začarani krog, ki ga lahko presekate tako, da spremenite prehrano: jejte več beljakovin, vlaknin in zdravih maščob, ki dolgo ohranjajo sitost in s tem energijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije