UČINKOVITO

Kako s hojo porabiti čim več kalorij

Hoja je preprosta in učinkovita oblika vadbe.
Fotografija: Hoja po razgibanem terenu je učinkovitejša od hoje po ravnih poteh. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Hoja po razgibanem terenu je učinkovitejša od hoje po ravnih poteh. FOTO: Thinkstock

Hoja je učinkovita, saj se med njo krepijo mišice, izboljšuje kondicija in izgubljajo kilogrami. Kako pa bo še učinkovitejša?

Hodite izmenično hitro in počasi

Intervalna vadba je dokazano učinkovitejša od enakomernejše in z njo lahko povečate tudi učinke hoje. Pol do ene minute hodite hitro, nato pa pet minut z umirjeno hitrostjo. Intervale hitrejše hoje lahko sčasoma podaljšujete in krajšate tiste z umirjenim korakom, pomembno pa je, da vadba ni enakomerna. Na takšen način telo med hojo porabi prav toliko kalorij kot med tekom.

Izberite razgiban teren

Hoja po razgibanem terenu je boljša od hoje po ravnih poteh, zato izberite teren z vzponi in spusti ter tudi na takšen način poskrbite za močnejše mišice in lepo postavo.

Uporabljajte roke

Roke v komolcih pokrčite pod kotom 90 stopinj ter jih v ritmu hoje naprej in nazaj premikajte v ramenih. S pravo držo rok bo hoja lažja, prav tako boste na takšen način porabili več energije.

Priskrbite si dobre športne copate

Tudi športne copate imajo rok trajanja, in če so vaše že dotrajane, stopalom ne nudijo prave opore. Pri nakupu bodite pozorni na primerno velikost. Med najdaljšim prstom in koncem copate mora biti vsaj za prst prostora, med hojo namreč stopalo pogosto nekoliko oteče. Hkrati bodite pozorni tudi, da copate ne bodo preširoke in vam noga v njih ne bo poplesavala levo in desno. Z leve in desne strani se morajo popolnoma prilegati. Ker je pomembno, da med hojo peta popolnoma miruje in se stopalo ne dviguje, mora biti petni del copat dobro utrjen.

Hodite s palicami

S pomočjo palic je prav tako mogoče okrepiti učinke, kar zagovorniki nordijske hoje že dobro vedo. Med hojo s palicami se še bolj krepi srce, izboljšuje se kondicija, manjše so možnosti za poškodbe sklepov ter bolečine v hrbtenici, boljša je gibljivost vsega telesa, krepijo se mišice rok in ramenskega obroča, hkrati pa porabite 20 do 45 odstotkov kalorij več kot s hojo brez palic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije