SINUSI

Kako premagujem težave s sinusi

Nosno sluznico se med prehladi ali močnejšim sinusitisom učinkovito vlaži tudi s fiziološko raztopino.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Že več let imam kronični sinusitis. Nanj sem se sicer že navadil, a zlasti pozimi zna biti precej nadležen. Predvsem zato, ker razsajajo viroze in gripe ter prehladi, ki so precej bolj nevarni za moj sinusitis kot denimo poleti klima v avtu ali stanovanju. Kako se torej spopadam s to nadlogo?

Ko sem prebiral razprave na spletnih forumih ali članke in raziskave strokovnjakov, otorinolaringologov o sinusitisu, sem ugotovil naslednje: zlasti v hladnih zimskih dneh, ko je tudi ozračje bolj onesnaženo, je treba posvečati več pozornosti nosni votlini.

aleš čakš
aleš čakš

Nosna sluznica, ki vdihani zrak segreje, očisti in ovlaži, je v zimskem času izpostavljena več virusom in suhemu zraku v zaprtih prostorih. Če je izsušena ali poškodovana, pa ne omogoča celovite zaščite in postane bolj podvržena mikrobom.

Na kaj sem pozimi še posebno pozoren? Na higieno, saj prehladi brez zapletov minejo le z dobro prehodnostjo nosu. Namreč, če se sluznica izsuši, se okvari tanka plast sluzi in ne opravlja več zaščitne vloge in sluznica je še bolj podvržena vdoru mikrobov. Sluznica se pozimi izsuši, ker imamo velike razlike med hladim zunanjim zrakom in ogretim prostorom s presuhim zrakom.

Kako si še pomagam? Redno zračim stanovanje, suh zrak pa vlažim z vlažilci zraka. Če mi to ne pomaga – zgodilo se je enkrat –, sem po nasvetu otorinolaringologa nosno sluznico vlažil s fiziološko raztopino. To je 0,9-odstotna raztopina soli – takšno koncentracijo imajo tudi naše solze – in je najbolj primerna, saj navadna voda ni primerna za čiščenje in vlaženje nosne votline, morska voda pa še dodatno izsuši sluznico. V lekarnah dobimo mikrobiološko neoporečne raztopine, pripravljene posebno za nos, v obliki kapljic, razpršil ali ampul. Redno čiščenje sluznice res koristi, in to vsakomur, ki ima težave s sinusi ter pogostimi vnetji ušes, senenim nahodom ali astmo.


Ob tem pa otorinolaringologi opozarjajo, da mora biti aplikacija nežna. Priporoča se kapljanje ali pršenje, ne brizganje pod pritiskom. Fiziološko raztopino sem si sam v nos kapljal leže. In še to: ko imam nos zaprt ali poln sluzi ter voden izcedek, so mi pomagale dekongestivne kapljice, ki jih prodajajo v lekarnah brez recepta. Zmanjšajo namreč oteklino sluznice, odmašijo nos in zmanjšajo izcedek. A uporabljamo jih lahko le nekaj dni zapored.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije