NEGA LAS

Kako poleti lasem omogočiti dobro nego?

Lasje in koža zaradi vročih sončnih žarkov potrebujejo dodatno zaščito in nego: privoščimo jim veliko vode in kakšno masko.
Fotografija: Z zaščitno kremo ne skoparimo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Z zaščitno kremo ne skoparimo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Resda so lahko lasje, razžarjeni od sonca in suhi zaradi morske soli, veliko lažje ukrotljivi, svetli prameni pa naravnost seksi, toda vašemu naglavnemu okrasju se tako ne obeta prav nič dobrega. Pa niti vam ne, saj boste imeli jeseni polne roke dela, če boste poletju kar prepustili njihovo usodo.



Konicam privoščimo dodatno nego.
Konicam privoščimo dodatno nego.
Žarki, sol, visoke temperature in sopara jih izsušujejo, jim cepijo konice in uničujejo njihovo strukturo, zato je zaščita nujna. Najprej razčistimo s kemijo: poleti naj je bo čim manj, tudi barvanje raje preložimo na jesen! Prizanesemo jim s toplotnim obdelovanjem, torej pozabimo na sušilnike in različne oblikovalce, raje jih krotimo z glavnikom in navadnimi navijalkami. Poleti jih umivamo pogosto, a z nežnimi sredstvi, občasno jim privoščimo hranljivo masko. Za lase skrbimo tudi s kakovostno prehrano, v kateri naj ne manjka vitamina B1 in beljakovin, pijemo veliko vode. Konice negujemo z oljem jojobe, po potrebi jih odstrižemo. Pred ultravijoličnimi žarki jih zaščitimo s posebnim pršilom, še najbolje pa jih je zavarovati s slamnikom ali drugim pokrivalom.

Čeprav nas strokovnjaki že od pomladi pripravljajo na poletno nego kože, to sredi pripeke radi zanemarimo, saj nam porjavel videz običajno ugaja. In čeprav je težko pričakovati, da bomo do jeseni ohranili snežno belino polti, velja ponoviti nekaj varnostnih napotkov. Na sončno kremo ne smemo nikoli pozabiti; če nismo prepričani, ali smo jo nanesli, postopek raje ponovimo. Številne raziskave kažejo, da mnogi zaščitnega faktorja ne uporabljajo dovolj pogosto, nanj pogosto pozabljajo predvsem po kopanju, tedaj je treba nanos namreč ponoviti. Kozmetičnih sredstev na trgovskih policah ne manjka, zato bo vsakdo našel ustrezen izdelek za svoj tip kože in okus, izgovora preprosto ni!



Koži in lasem občasno privoščimo hranljivo masko.
Koži in lasem občasno privoščimo hranljivo masko.
Krema kljub temu ni vsemogoča, soncu se je treba v vsakem primeru izogibati na vrhuncu vročine in jakosti sevanja, ko je le mogoče, telo zavarujemo s pokrivalom ter dolgimi in lahkimi oblačili. Če nas žarki vendarle ujamejo nepripravljene (ali smo preprosto malomarni) in nas opeče, ne skoparimo s hladilnim gelom in sredstvi za pomirjanje kože, soncu se za nekaj časa povsem odpovemo. Ne pozabimo, že enkrat opečena koža poveča možnosti za nastanek malignega melanoma, zato so redni pregledi nujni.

Dodatne količine tekočine so v vročem poletju nujne za zdravje pa tudi za lase in kožo, dva litra navadne vode na dan sta obvezna. Izsušeno in zaradi sonca ter morja izčrpano kožo nahranimo tudi z bogato masko, da jo bo napojila in ji povrnila sijaj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije