POMEMBNO

Kako dehidracija vpliva na kožo in kilograme

Posledice pomanjkanja tekočine se kažejo na različne načine.
Fotografija: Posledica dehidracije je tudi prehitro staranje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Posledica dehidracije je tudi prehitro staranje. FOTO: Thinkstock

Da je primerna količina zaužite tekočine ključna za zdravje in dobro počutje, čivkajo že ptički na vejah. Kaj pa se konkretno zgodi, če premalo pijete?

Poveča se tveganje za resne zdravstvene težave

Raziskave so pokazale, da je z uživanjem primerne količine tekočine mogoče zmanjšati tveganje za raka sečnega mehurja in debelega črevesa. Prav tako je znano, da zadostna hidratacija manjša tveganje za srčno kap in ledvične kamne.

Počasnejša je presnova

Znanost je dokazala tudi, da je bazni metabolizem, torej količina energije, ki jo telo porabi v mirovanju, hitrejši, kadar je organizem dobro navlažen, saj dehidracija negativno vpliva na vse procese v telesu, torej tudi na učinkovitost presnove.

Zmanjšajo se intelektualne sposobnosti

Strokovnjaki so v eni od študij dokazali, da možgani dehidriranih najstnikov delujejo drugače kot male sive celice tistih, ki uživajo primerno količino tekočine. Natančneje: dehidrirani posamezniki so bili težje kos zahtevnejšim miselnim nalogam.

Poveča se želja po hrani

Kozarec vode pred vsakim obrokom preprečuje prenajedanje, kar pomeni manj zaužite hrane in s tem lepšo postavo. Prav tako telo dehidracijo prepozna kot lakoto, zato dehidrirani pojedo več hrane kot tisti, ki skrbijo za optimalen vnos tekočine.

Gube so izrazitejše

Dehidracija negativno vpliva tudi na kožo, ki je zaradi pomanjkanja tekočine na videz pusta, bleda, nezdrava, hkrati se na njej hitreje pojavijo gube.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije