ZAKLADNICA ZDRAVJA

Kaj vse zmorejo redkvice

Na vrtovih že zorijo rdeče redkvice, ki se ponašajo s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje.
Fotografija: Redkvice ne razvajajo le z okusom, temveč so koristne tudi zdravju. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Redkvice ne razvajajo le z okusom, temveč so koristne tudi zdravju. FOTO: Thinkstock

Rdeče redkvice so eden prvih pridelkov, ki jih spomladi lahko naberemo na domačih vrtovih. Te niso le okusne, temveč tudi zdrave, saj premorejo številne pozitivne učinke na telo.

Varujejo pred rakom

Leta 2008 so v časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry objavili raziskavo, s katero je bilo dokazano, da so redkvice bogate s sulforafanom in indol-3-karbinolom. Oba učinkovito varujeta pred malignimi obolenji in pomagata pri zdravljenju raka na debelem črevesu, ledvicah, želodcu in v ustni votlini.

Čistijo dihalne poti

Spodbujajo izločanje sluzi iz dihalnih organov ter pripomorejo k okrevanju pri prehladu in vnetih sinusih, prav tako so blagodejne za vse, ki imajo težave z astmo in bronhitisom.

Spodbujajo delovanje prebavil

Redkvice spodbujajo delovanje jeter in čistijo kri, v njih prisotna vlakna pa pozitivno vplivajo na prebavo in pospešujejo izločanje strupenih snovi iz organizma.

Pomagajo pri hujšanju

Ker vsebujejo veliko vode in malo kalorij, so idealne za vse, ki bi se radi znebili nekaj odvečnih kilogramov.

Blažijo posledice pikov insektov

Sok redkvic je učinkovit pri blaženju pikov insektov, denimo, čebel, sršenov ali os. Nanesen na mesto vboda zmanjša oteklino in omili bolečino.

Nakup in shramba

Če ne rastejo na vašem vrtu, pri nakupu izberite čvrste in temno rdeče plodove. Mehki so stari in po okusu grenki. Hranite jih v hladilniku. Preden jih položite vanj, jim odstranite zelene liste. V hladilniku jih imejte največ pet dni, saj hitro izgubljajo hranljive snovi in s tem zdravilno moč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije