VONJAVE

Kaj vam z vonjem sporoča vaša vagina

Na vonj intimnih področij vpliva več dejavnikov, od morebitnih okužb do menstrualnega ciklusa.
Fotografija: Močan vonj intimnega področja je razlog za nemuden obisk ginekologa.  FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Močan vonj intimnega področja je razlog za nemuden obisk ginekologa.  FOTO: Thinkstock

Povsem normalno je, da se vonj vagine skozi menstrualni ciklus spreminja. Prav tako strokovnjaki za intimno zdravje pravijo, da ne obstaja »pravi« vonj, saj je ta pri vsaki pripadnici nežnejšega spola drugačen. Res pa je, da mu je treba nameniti pozornost tedaj, ko se ta nenadoma spremeni. Kaj z vonjem sporoča vaša intima?

Vonj po ribah

Samo brez skrbi. Rahel vonj po ribah tam spodaj je najpogosteje posledica znojenja. V tem primeru je dovolj, da nožnico očistite z mlačno vodo. Če je vonj intenzivnejši in trdovraten, obiščite ginekologa. Najbrž gre za posledico bakterijske vaginoze, okužbe, ki jo je mogoče pozdraviti s primernimi antibiotiki.

Vonj, ki spominja na pivo ali kvas

Če je ta združen z mlečnatim izcedkom, gre za glivično vnetje. Porušeno ravnovesje glivic v telesu vpliva tudi na intimne predele, ponovno ga je mogoče vzpostaviti s primernim zdravjem ter z odrekanjem sladkim živilom, ki v telesu tvorijo idealno okolje za prekomerno rast nekaterih vrst glivic.

Vonj po kislem

Če ga spremljata rumen izcedek in srbenje, je lahko posledica trihomniaze, spolno prenosljive bolezni, zato pregled pri ginekologu ne bo odveč. Bolezen je ozdravljiva z antibiotiki, mogoče pa jo je preprečiti s kondomi.

Vonj po česnu ali čebuli

Nič usodnega. Če ste se krepčali z njima, se je njunega vonja navzel urin in se prenesel na nožnico. Pomaga prha.

Vonj po gnilem mesu

Pri njem nedvomno velja: takoj k ginekologu. Kaže namreč na resne okužbe in vnetja, lahko tudi na sindrom toksičnega šoka in zahteva takojšnje pravilno ukrepanje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije