ALJA DIMIC

Kaj bom danes jedla? Jagode

Jagode so odlične tudi za lepo, napeto in sijočo kožo, saj sodelujejo pri nastajanju kolagena ter zmanjšujejo oz. zavirajo prehitro staranje.
Fotografija: Bogate so tudi z magnezijem in vitaminom K, kar je koristno za kosti in sklepe. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Bogate so tudi z magnezijem in vitaminom K, kar je koristno za kosti in sklepe. FOTO: Getty Images/iStockphoto

O božujem jagode! Ti sočni, okusni plodovi pa niso dobri le za naše brbončice, v njih se skriva prava zakladnica koristnih snovi. Zaradi svojih hranilnih vrednosti spadajo jagode med kraljevsko sadje, saj delujejo protivnetno ter vsebujejo široko paleto antioksidantov in fitokemikalij, ki pomagajo pri težavah, kot so osteoartritis, astma, rak in ateroskleroza. Po raziskavah Harvard School of Public Health lahko jagode znižajo koncentracijo C-reaktivnega proteina (CRP) v krvi, ki je odgovoren za nastanek vnetij. Dokazano je bilo, da so bile ženske, ki so pojedle 16 ali več jagod na teden, za kar 14 odstotkov podvržene manjšemu tveganju za povišano raven CRP.

Jagode so odlične tudi za zdravje srca, saj vsebujejo flavonoide, ki s svojimi antioksidativnimi lastnostmi izboljšujejo njegovo stanje. Prav tako preprečujejo negativne učinke slabega holesterola ali LDL, ki povzroča nastanek oblog v arterijah, in s tem zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca. Imajo tudi veliko kalija, ki preprečuje kopičenje natrija v celicah ter posledično zastajanje vode, zabuhlost, otečenost in podočnjake. Prav tako pomaga pri pretvorbi ogljikovih hidratov v energijo, absorpciji beljakovin v mišice ter pomaga pri pravilnem telesnem odzivu na stres. Jagode imajo malo sladkorja in nizek glikemični indeks, zato so odlična izbira pri hujšanju in primerne za vse, ki imate težave z izločanjem inzulina ter nihanjem sladkorja. Ker vsebujejo tudi nitrate, ki spodbujajo pretok krvi ter ​​kisika po telesu, istočasno preprečujejo, da se mišice po telesni vadbi ne utrudijo preveč. Bogate so tudi z magnezijem in vitaminom K, kar je koristno za kosti in sklepe. Jagode dokazano zmanjšujejo tveganje za degeneracijo makule, ki lahko povzroči izgubo vida. Njihove antioksidativne lastnosti pomagajo preprečevati slepoto v starosti, vitamin C pa pomaga krepiti roženico in mrežnico ter ju ščiti pred nevarnimi UV-žarki. Ker so jagode bogat vir vitamina C, spodbudijo delovanje imunskega sistema in nas ščitijo pred prepogostimi obolenji. So odličen vir vitamina B9, ki je nujno potreben, če si želite zanositi, in je v zgodnjih fazah nosečnosti ključnega pomena za razvoj otrokovih možganov, lobanje in hrbtenjače
.
Jagode so odlične tudi za lepo, napeto in sijočo kožo, saj sodelujejo pri nastajanju kolagena ter zmanjšujejo oz. zavirajo prehitro staranje. Elaginska kislina v njih preprečuje težave s hiperpigmentacijo, ki jo povzročajo UV-žarki, saj zavira sintezo melanina. Prav tako salicilna kislina iz jagod pomaga iz povrhnjice kože odstraniti mrtve celice, s čimer kožo čistijo in jo ohranjajo mehko in navlaženo. In ne nazadnje so odlične tudi za naše lepe, svilnate in močne lase, saj vsebujejo vitamine B, ki preprečujejo njihovo prekomerno izpadanje. In moja današnja poslastica?
 
jagodni kolač
jagodni kolač

Jagodni sladoled z jagodnim kolačem

Za jagodni sladoled potrebujete:
- kokosovo smetano
- eritritol
S paličnim mešalnikom pretlačite jagode. Uporabite posodo za pripravo sladoleda, v kateri zmešate vse sestavine. Če je nimate, stepite kokosovo smetano, vmešajte eritritol in jagode ter prestavite v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem vsebino večkrat premešajte s paličnim mešalnikom.
Za jagodni kolač potrebujete:
- namočeno proseno kašo
- malo eritritola
- izdolben strok vanilje
- jajce ali nadomestek jajca
- narezane jagode
- mandljevo smetano
- listke mete za okrasitev
Priprava:
Namočeno proseno kašo dobro odcedite, vanjo vmešajte smetano, vaniljo, eritritol, stepeno jajce in narezane jagode. Namestite na pekač, obložen s peki papirjem, ter zapecite na 180 stopinj Celzija, do zlato rumene barve. Okrasite z listki mete in zraven ponudite jagodni sladoled.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije