RANA URA

Jutranji ljudje so srečnejši v ljubezni

Objavljeno 06. december 2018 06.57 | Posodobljeno 06. december 2018 08.33 | Piše: M. F.

Če zjutraj radi poležavate, boste to zaradi vpliva na zdravje in srečo v ljubezni morda kmalu spremenili.  

Jutranje poležavanje negativno vpliva na zdravje in na srečo v ljubezni. FOTO: Thinkstock
Rana ura, zlata ura, pravi pregovor in to, da je v njem veliko resnice, dokazuje tudi znanost. Dejstvo je namreč, da so ljudje, ki zjutraj (kadar jim je to seveda dano) spijo dolgo, v očeh drugih neodgovorni in leni. To ni edini odgovor, zakaj bi bilo pametno razmisliti o tem, da bi spremenili jutranje navade.

Srečnejši in uspešnejši

Zgodnje vstajanje pozitivno vpliva na osebno srečo in počutje. Kot je dokazala na to temo izvedena študija, je pri ljudeh, ki ne glede na del tedna vstajajo ob šestih ali celo prej, za 25 odstotkov manjše tveganje za depresijo kot pri tistih, ki ponočujejo in zjutraj zato poležavajo.
Obstaja še ena pozitivna plat: posamezniki, ki vstajajo zgodaj, običajno lažje najdejo primernega življenjskega sopotnika in osnujejo srečno zvezo, medtem ko so zaspanci večkrat osamljeni. Tveganje za to se še poveča, če gre za kadilce in ljubitelje alkohola.

Nič nenavadnega

Izsledki študije niso presenetili ugledne avstralske psihologinj  Bailey Bosch: »Z zgodnjim vstajanjem boste imeli več možnosti, da se izognete naglici, ki bi vas sicer spremljala ves dan. Prav tako si je z zgodnjim prebujanjem mogoče povečati možnost, da vsaj nekaj uric dneva namenite samo sebi in tistemu, kar radi počnete, kar na dolgi rok zagotavlja zadovoljstvo. Dejstvo je, da zadovoljni posamezniki kot magnet privlačijo morebitne partnerje, hkrati so boljšega mentalnega zdravja od tistih, ki so zaradi pomanjkanja časa vselej v naglici, zato preobremenjeni, negativni in nesrečni.«

Naj navada ne bo železna srajca

Bosheva temu dodaja, da se ni težko iz zaspanca spremeniti v jutranji tip človeka: »Vsak lahko spremeni svojo notranjo uro. Začeti pa je treba tako, da se zvečer k počitku odpravite prej in budilko nastavite na zgodnejšo uro. Notranji ritem se bo tako prilagodil novi rutini in zgodnje vstajanje bo postalo nekaj povsem naravnega ter bo znatno vplivalo na kakovost življenja.«
Deli s prijatelji