ZADREGA

Ingver in peteršilj proti slabemu zadahu

Z njim se občasno sreča vsak, zato je dobro poznati načine, kako ga hitro in učinkovito premagati.
Fotografija: Ingver in peteršilj sta močna zaveznika svežega zadaha. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ingver in peteršilj sta močna zaveznika svežega zadaha. FOTO: Thinkstock

Slab zadah ali halitoza se občasno pojavi pri vsakomur in je lahko posledica uživanja določenih živil, slabe ustne higiene in bolezni zob ali prebavil. Če je zadeva trdovratna, ja zato treba poiskati njen vzrok in ga odpraviti.

A ker v večini primerov vendarle gre za občasno zadrego, jo je po besedah tiskovne predstavnice ameriškega stomatološkega združenja, Ade S. Cooper, mogoče premagati z nekaj preprostimi zvijačami.

Hidratacija za sveži zadah

Na prvem mestu navaja primerno hidratacijo, kajti preskop vnos tekočine v organizem povzroči premalo sline v ustih, s tem pa se težava še okrepi. Enako kot pri pretiravanju z alkoholom, s kavo in z drugimi pijačami, ki izzovejo dehidracijo.

Učinkovit ingver

Eden od načinov, ki pomaga pri slabem zadahu, je uživanje ingverja v obliki čaja ali z grizljanjem koščka njegove korenine. Kot so dokazali nemški znanstveniki s tehnične univerze München, v njem prisoten gingerol v slini uspešno nevtralizira žveplove spojine, ki so največkrat krive za zadrego, njegov učinek pa je zaznaven že po nekaj sekundah.

»Z uživanjem ingverja lahko v trenutku izboljšate slab zadah. Verjamem, da bodo naši rezultati marsikomu v pomoč, prav tako pa jih bodo s pridom uporabila podjetja, ki proizvajajo izdelke, namenjene zdravju in higieni ustne votline,« je povedal Thomas Hofmann, vodja študije.

Peteršilj, meta in rožmarin

Pri premagovanju slabega zadaha je priporočljivo tudi grizljanje peteršilja, zlasti po obroku, bogatim s česnom in čebulo. V peteršilju je namreč zastopan klorofil, ki uničuje za slab zadah krive bakterije. Njegov učinek so poznali že stari Rimljani, podobno pa na preprečevanje slabega zadaha vplivajo sveža meta, bazilika in rožmarin.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije