KLOBUČKI

Gobe za mladosten videz in zdrave možgane

Po dežju iz gozdnih tal pokukajo gobe, ki niso le okusne, temveč tudi zdrave.
Fotografija: Gobe za okusne jedi in boljše zdravje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Gobe za okusne jedi in boljše zdravje. FOTO: Thinkstock

Poletne nevihte pripomorejo k temu, da po gozdovih zrastejo gobe. Če jih radi nabirate, imate od njih več koristi: med iskanjem se sprehajate po svežem zraku, z gobami popestrite poletne jedilnike, saj so odlične kot priloga, v omletah, juhah, ob testeninah, okusne so na žaru itd. Ob vsem tem pa so tudi zdrave. Res je, da z njimi ne gre pretiravati, saj so težko prebavljive, a če si jih boste privoščili v zmernih količinah, boste telesu zagotovili dovolj selena, kalija, železa, bakra in fosforja ter mnoge vitamine. Kako pa vplivajo na zdravje?

Skrbijo za zdravje možganov

V gobah so številni antioksidanti, ki glede na dognanja strokovnjakov z univerze Penn State ščitijo pred parkinsonovo in alzheimerjevo boleznijo. V ta namen priporočajo uživanje 300 gramov gob tedensko. Na takšen način je mogoče zmanjšati verjetnost degenerativnih bolezni možganov.

Ohranjajo mladosten videz

Antioksidanti skrbijo za lep videz. Pod njihovim vplivom se v telesu zniža antioksidativni stres, zaradi katerega se hitreje starajo telesna tkiva in se na obrazu zarišejo gubice. Gobe so torej nekakšen vodnjak mladosti.

Krepijo kosti

V gobah, ki zrastejo pod sončnimi žarki, nastaja vitamin D. Ta je nepogrešljiv za zdrave možgane, lepo kožo in močne kosti. Zlasti priporočljive so za osebe, ki jim v telesu primanjkuje tega vitamina, za ženske v menopavzi in po njej, saj gobe varujejo tudi pred osteoporozo.

Dobre so za srce

Gobe vsebujejo 91 odstotkov vode, veliko vlaknin in številne vitamine, med drugim vitamine B2 (riboflavin), D in C, ter minerale in vlaknine. Zaradi teh manjšajo količino slabega holesterola v krvi in skrbijo za zdravo srce, so dokazali strokovnjaki z univerze Illinois.

Zagotavljajo energijo

Glede na to, da gobe vsebujejo pisano paleto vitaminov B, med drugimi tiamin (B1), riboflavin, niacin (B3), folno kislino (B9), pripomorejo k pretvorbi hrane v energijo in spodbujajo nastajanje rdečih krvnih telesc, ki po telesu prenašajo kisik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije