SLADKOR

FOTO (ni za občutljive): Grozljive fotografije opozarjajo na nevarnost za otroke

Uničuje otroške nasmehe.
Fotografija: Grozljive posledice prekomernega uživanja sladkorja. FOTO: UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Grozljive posledice prekomernega uživanja sladkorja. FOTO: UKC Ljubljana

LJUBLJANA – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so javno opozorilo o nevarnostih sladkih pijač, ki »uničujejo otroške nasmehe«, pospremili s fotografijami, ki prikazujejo, kako grozljive so lahko posledice prevelike količine sladkorja.

V UKC opozarjajo, da ustnemu zdravju najbolj škodujejo enostavni sladkorji, ki jih dodamo v čaj in druge pijače, ali sladkorji v bonbonih, čokoladah ... Bakterije, ki jih imamo v ustih, predvsem v zobnih oblogah, te sladkorje pretvorijo v kisline, zaradi katerih se začne zobna sklenina raztapljati. Če ne odstranimo zobnih oblog in s tem bakterij, se proces nadaljuje in lahko pripelje do izgube zoba, hitreje mlečnega kot stalnega, svarijo.

Ob tem posebej izpostavljajo nevarnost sladkih pijač, saj so te otrokom še bolj dostopne kot sladkarije, starši pa se pogosto ne zavedajo, da je v skoraj vsaki pijači sladkor. Nekatere pijače, kot so gazirane, pa že same po sebi vsebujejo kisline, ki topijo zobe, četudi ne vsebujejo sladkorja.



Obisk zdravnika lahko prepreči najhujše, pri tem pa izpostavljajo, da se predvsem manjši otroci ne zavedajo, da jim želijo zobozdravniki pomagati, zobje pa jih bolijo prav tako kot odrasle. Pomembna pri preprečevanju posledic sladkih pijač je ustna higiena. Redno in dobro umivanje zob zmanjšujejo tveganje, a še vedno se velja držati pravila petih obrokov dnevno, otroci pa naj med njimi uživajo le vodo ali nesladkan čaj, svetujejo v UKC.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije