NA ZDRAVJE

Eliksir zdravja je grozdje

Grozdje vsebuje mnoge za zdravje koristne snovi, zlasti rdeče je še posebno bogato z antioksidanti, niža slabi holesterol, zavira razvoj ateroskleroze.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Sezona grozdja je in le redki se lahko uprejo sladkim jagodam. Več vrst grozdja obstaja, a ne glede na to, katero boste izbrali, boste naredili marsikaj dobrega za svoj organizem, osvežili telo in ga preskrbeli s potrebnimi vitamini. Grozdne jagode so bogate z vitamini A, skupine B (razen B12), med temi sta B6 in folna kislina, tudi s C-vitaminom: s 100 grami grozdja zadovoljimo 25 odstotkov priporočene količine tega vitamina na dan. Vsebuje tudi minerale, predvsem mangan in kalij, ki koristita srcu. Temno grozdje, so odkrili raziskovalci, koristi možganom, natančneje spominu: ugotovili so, da uživanje temnejših vrst pri starejših upočasni izgubo spomina in ga okrepi, izboljša. Raziskave na živalih so pokazale, da polifenoli iz grozdnih pešk lahko znižajo nastanek plaka v možganih, prav tega pa strokovnjaki povezujejo z alzheimerjevo boleznijo. Polifenoli so močni antioksidanti, ki varujejo telo pred boleznimi in prezgodnjim staranjem.

Rdeče vrste grozdja utegnejo koristiti, če trpite zaradi revmatoidnega artritisa, saj lahko ublažijo bolečino. Vsebujejo namreč bioflavonoid kvercetin, močan antioksidant, ki s C-vitaminom krepi imunski sistem in pomaga v boju proti okužbam. Poleg tega prav ta kombinacija pomaga blažiti simptome revmatoidnega artritisa v sklepih. Peške vsebujejo antioksidant piknogenol, ki pomaga telesu v boju proti bolečinam, ki jih povzroča že omenjeni revmatoidni artritis, pa tudi pri srčno-žilnih težavah in celo stresu.

In ko smo ravno pri srčno-žilnem zdravju: v rdečem grozdju, predvsem v koži in peškah, je tudi resveratrol, ki mu mnogi pravijo kar čudežna molekula. Vpliva namreč na vnetja, ki povzročajo resna, kronična obolenja, preprečuje tudi nastajanje slabega holesterola in ohranja zdravje ožilja in srca. Grozdni sok dobro vpliva na fleksibilnost arterij, izboljšuje pretok krvi in delovanje
Sveže grozdje ureja prebavo. FOTO: Guliver/Getty Images
Sveže grozdje ureja prebavo. FOTO: Guliver/Getty Images
srca, priporočajo ga tudi pri slabokrvnosti. Raziskave so pokazale, da izvleček grozdja zavira čezmerno rast najmanj 14 različnih tipov bakterij, ki so v človekovem črevesju in želodcu, vključno z E. coli, salmonelo in H. plyori.

Poleg tega normalizira delo črevesja, pospešuje prebavo, in tudi ledvic (preprečevalo naj bi nastanek ledvičnih kamnov), čisti organizem, izboljševalo naj bi tudi spanje: temno grozdje viša raven melatonina, hormona, potrebnega za kakovosten spanec. Sladkor iz sadeža hitro vstopi v krvni obtok, zato je primerno v trenutkih fizičnega in psihičnega napora. Zdaj je čas grozdja, zato si ga le privoščite, različne vrste, tudi sok, in krepite telo. Zobate lahko tudi rozine, a te prihranite za čas, ko ni na voljo svežega; so izvrsten visokoenergijski obrok, s katerim bomo nadoknadili energijo pri fizičnih naporih. Da bi se izognili zaužitju pesticidov, če je le mogoče, kupite ekološko pridelano. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije