Depresiven vsak deveti

Na psihično počutje prebivalcev sodobnega sveta vpliva tudi čedalje hitrejši tempo življenja.
Fotografija: Trpi več žensk kot moških. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Trpi več žensk kot moških. FOTO: Guliver/Getty Images

V Sloveniji za depresijo trpi 14,5 odstotka odraslih oziroma vsak deveti Slovenec. Vedno hitrejši tempo življenja čedalje bolj vpliva na psihično počutje prebivalcev sodobnega sveta. Raziskave potrjujejo, da število ljudi, ki se spopadajo z depresijo, narašča v vseh razvitih državah, tudi v Sloveniji, pojasni Bojan Madjar, mag. farm., spec., nacionalni koordinator za farmacevtsko skrb pri Lekarniški zbornici Slovenije.


Depresija je motnja v čustvovanju, ki povzroči vseskozi prisoten občutek žalosti in izgubo zanimanja za večino stvari. Vpliva na splošno počutje posameznika, njegovo razmišljanje in vedenje, vodi lahko v različne čustvene in fizične težave. Bolniki se pogosto soočajo s težavami pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, obenem pa čutijo, da življenja ni vredno živeti. Pogosto se pojavi pri mladih med 20. in 30. letom starosti, sicer pa je pojav neodvisen od starosti. Depresijo ima diagnosticiranih več žensk kot moških.


Motnja zahteva dolgotrajno zdravljenje, večina bolnikov se ob uporabi zdravil, psihoterapij ali kombinacije obojega počuti bolje. Učinek antidepresivov nastopi postopoma, praviloma po dveh do treh tednih rednega jemanja, tudi pozneje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije