Dame, poskrbite za zdravje tam spodaj

Glivice imajo rade toplo, vlažno okolje in se pogosto pojavijo po obisku bazena ali savne: vendar ne zato, ker bi se jih tam nalezli, temveč zaradi porušenega ravnovesja v vaginalni flori, ki omogoča pretirano razrast gliv kvasovk.
Fotografija: Vaginalno vnetje se rado ponovi.
Odpri galerijo
Vaginalno vnetje se rado ponovi.

Pred nami je poletje in številni brezskrbni dnevi na kopališčih, če bodo epidemiološke razmere to le dopuščale. A da bi lahko res dali vse štiri od sebe in se prepustili popolnemu uživanju, je nujno postaviti zdravje na prvo mesto, česar smo se v minulih mesecih sicer zelo dobro naučili. Zavoljo preplaha ob izbruhu novega koronavirusa smo marsikatero preventivo postavili na stranski tir, denimo, dame, kako kaj skrbite za zdravje intimnih predelov? Če ste pozabile na to zelo občutljivo področje, raje pravočasno obnovite znanje! Še pred odhodom na plažo, seveda.
Da bi v poletju zares uživali, moramo najprej poskrbeti za preventivo.
Da bi v poletju zares uživali, moramo najprej poskrbeti za preventivo.

Poleti je zaradi zunanjih okoljskih dejavnikov, kot so vročina, pretirano znojenje, vlažno okolje, več možnosti, da se naravno ravnovesje vaginalne flore poruši, kar največkrat privede do čezmernega razrasta gliv kvasovk. Nekateri zmotno menijo, da je vaginalna kandida spolno prenosljiva bolezen, da se jo lahko dobi v bazenu ali kopalni kadi. Res je, da imajo glivice rade toplo, vlažno okolje, in se res pogosto pojavijo po obisku bazena ali savne, vendar ne zato, ker bi se tam nalezli te bolezni, temveč zaradi porušenega ravnovesja v vaginalni flori, ki omogoča pretirano razrast gliv kvasovk,« poudarja prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos.


Med plavanjem namreč voda prodira v nožnico in z njenih sten izpira varovalno sluz ter mlečnokislinske bakterije, kar dodatno oslabi obrambno sposobnost nožnice, pojasnjuje strokovnjakinja. Večkrat se našteta obolenja pojavijo pri ženskah, ki so nagnjene k omenjenim vnetjem in imajo oslabljeno odpornost. Najmanj težav pa nastane v čisti morski vodi, ker ta najmanj spremeni normalno bakterijsko floro v nožnici.
 

Na začetku si lahko pomagamo sami


»Glivično vnetje nožnice in zunanjega spolovila povzroči srbečico in gost belkast, sirast izcedek iz nožnice,« nadaljuje strokovnjakinja. »Pri bakterijskem vnetju prevladujeta pekoč občutek in neprijeten vonj izcedka (vonj po ribah). Pri vnetju maternice, jajčnikov in jajcevodov pa se pojavijo bolečina v spodnjem delu trebuha, povečan izcedek, boleči spolni odnosi, lahko tudi neobičajne krvavitve in povišana telesna temperatura. Ob tovrstnih težavah je nujen pregled pri ginekologu, ki bo vnetje notranjih rodil po pregledu z dodatnimi preiskavami potrdil ali izključil in nato tudi ustrezno zdravil. Vnetje mehurja pa spremlja pogosto in pekoče uriniranje, lahko tudi bolečina v spodnjem delu trebuha.« Ob prvih znakih glivičnega vnetja si lahko pomagamo z zdravili, ki jih v lekarni dobimo brez recepta. Delujejo lokalno, pomagamo si s kremo ali vaginaletami. V lekarni so na voljo tudi testi, s katerimi preverimo, ali gre za bakterijsko ali glivično vnetje, in nato ustrezno ukrepamo.


»Naravna sredstva, ki jih lahko v lekarni dobimo brez recepta in s katerimi lahko sami zdravimo vnetje, poskušajo vzpostaviti normalno floro v nožnici. Nekatera sredstva pomagajo zniževati pH-vrednost v nožnici. V lekarni so v obliki kapsul na voljo tudi nekateri laktobacili, s katerimi lahko nadomestimo naravno prisotne. Če pa vnetje po nekaj dneh še vedno vztraja, je smiseln obisk pri ginekologu, saj lahko podobne znake povzročajo tudi druge klice. V takšnih primerih bo to samozdravljenje povsem neučinkovito, saj mora ustrezno zdravljenje predpisati ginekolog,« svetuje specialistka.

Eno od najbolj razširjenih bolezenskih stanj, s katerim se srečujejo predvsem ženske, je vnetje mehurja, še opozarja: »Večina infekcij urinarnega trakta je lokalizirana na spodnji del sečil – med najpogostejšimi sta vnetje mehurja in vnetje sečnice. Za vnetje mehurja pogosto uporabljamo besedno zvezo prehlajen mehur ali strokovno cistitis. Še zlasti vnetje mehurja je lahko sprva boleče in zelo nadležno. V primeru poslabšanja pa se lahko infekcija razširi višje po urinarnem traktu do ledvic, kjer lahko povzroči resnejše bolezensko stanje.«


Vnetje mehurja je bakterijska infekcija, glavni krivec pa je bakterija E.coli: »To je sicer ena izmed najpogostejših bakterij, ki živijo predvsem na naši koži in v našem črevesju in po večini ne povzročajo težav. Ob bolezenskih znakih, ki nakazujejo na vnetje mehurja, je potreben obisk pri splošnem zdravniku ali ginekologu, ki bo s pregledom in dodatnimi laboratorijskimi preiskavami vnetje potrdil in zdravil ali pa izključil.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije