ZAVEZNIKI

Čaji za dobro prebavo

Pri zaprtju, vetrovih ali drugih prebavnih težavah si pomagajte s čaji, ki so zavezniki prebavil.
Fotografija: Skodelica čaja za dobro prebavo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Skodelica čaja za dobro prebavo. FOTO: Thinkstock

Skodelica toplega čaja prinaša številne prednosti za zdravje. Tudi kadar imate težave s prebavo, se lahko zatečete k temu napitku. Seveda je v tem primeru treba posegati po čajih, ki blagodejno vplivajo na prebavila. Naslednji vas zagotovo ne bodo razočarali.

Meta

Metin čaj ublaži slabost in občutek preobremenjenega želodca, ki se najpogosteje pojavi po težkem obroku. Sprošča namreč mišice prebavil, spodbuja prebavo in je v veliko pomoč tudi pri sindromu razdražljivega črevesja.

Zeleni čaj

Vsebuje veliko antioksidantov in zaradi visoke koncentracije katehinov zaviralno deluje na bakterije, ki med drugim povzročajo nastanek čira na želodcu. Več raziskav je dokazalo, da zmanjšuje količino teh bakterij v prebavilih, ne škoduje pa dobri prebavi koristnim mikroorganizmom.

Kamilica

Čaj iz cvetov kamilice ima številne blagodejne učinke na človeško telo. Pomaga pri zdravljenju nespečnosti, prehlada, kašlja in bronhitisa, prav tako pa prebavilom po težkem obroku olajša delo, blaži krče in spodbuja prebavo.

Koromač

Če vas mučijo zaprtje, napihnjenost ali želodčni krči, je čaj koromača za vas najboljši. Eterična olja v njem pozitivno vplivajo na domala vse prebavne težave, med drugim blažijo posledice razdražljivega črevesja, omilijo spahovanje, blažijo napihnjenost in preprečujejo ali odpravljajo zaprtje. Ker uravnavajo količino želodčne kisline, omilijo tudi zgago in skrbijo za zdravo črevesno floro.

Ingver

Če vam je po obroku slabo, je skodelica ingverjevega čaja za vas idealna. Blaži namreč želodčne krče, preprečuje slabost, spodbuja prebavo in presnovo ter pomirja želodec. Je tudi blago odvajalo in zato primeren tedaj, ko vas muči zaprtje.

Limonska trava

Čaj limonske trave je odličen za vse, ki potrebujejo malo razstrupljanja. Ta rastlina ima močne protibakterijske, protiglivične in protivirusne snovi, slovi pa tudi po diuretičnih učinkih na telo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije