NEGA

Britje intimnih predelov: katere so nevarnosti in kako se jim izogniti

Nežna koža med britjem zahteva malo več pozornosti.
Fotografija: Optimalne rezultate zagotavlja le kakovostna nova britvica. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Optimalne rezultate zagotavlja le kakovostna nova britvica. FOTO: Thinkstock

Odstranjevanje sramnih dlačic se zdi mala malica. A v resnici ni tako. Na podlagi študije so v časopisu JAMA Dermatology zapisali, da je 25,6 odstotka v raziskavi sodelujočih odraslih med odstranjevanjem dlačic na intimnem predelu utrpelo kožne poškodbe, najpogostejši vzrok zanje je bilo britje.

Britje intime: katere so nevarnosti?

Običajno posamezniki med britjem hitijo in to je najpogosteje krivo za neljube posledice. Res je sicer, da te niso tako opazne kot med britjem nog, a drobne ranice, ki se ob tem pojavijo, ogrožajo zdravje, saj lahko povzročijo boleča vnetja ter okužbe zaradi drobnih vreznin med poškodbami in pekoče izpuščaje, ki se praviloma pojavijo tik ob sramnih ustnicah.

Kako se torej varno briti po mednožju?

Težko, kajti sramne dlačice so tam z namenom, kar pomeni, da varujejo nežno kožo in hkrati preprečujejo, da bi tujki in mikroorganizmi zašli v nožnico. A ker večina vendarle prisega na odstranjevanje dlačic na tem področju, poglejte nekaj korakov, s katerimi bodo poškodbe manj verjetne.

Najprej striženje

Ne glede na to, ali je vaš namen zgolj ustvarjanje oblike grmička ali britje do golega, dlačice najprej pristrizite s škarjami in se z britvico lotite čim krajših, da se ne bi predolge ujele na rezila.

Očistite intimni predel

Bodite pozorni, da sredstvo, ki ga boste za čiščenje uporabili, ne bo zašlo v nožnico. S toplo vodo si umijte zunanje spolovilo in ga pod prho ali v kopeli namakajte vsaj dve minuti. Dlačice se bodo tako zmehčale in britvica bo imela lažjo nalogo.

Uporabite zaščito

Namesto da bi se dlačic lotili kar tedaj, ko stojite pod prho, zaprite vodo, uporabite primerno brivsko peno ali gel in počasi ter previdno odstranjujte dlačice. Da boste videli, kaj v resnici počnete, lahko na tla položite ogledalo. Ne bojte se pogleda na svoje spolovilo. Prav britje je lahko odlična priložnost, da se z njim bolje spoznate.

Brijte se v pravo smer

Z roko nekoliko napnite kožo, da bo britvica lahko polzela čim bližje njej. Dlačice odstranjujte v smeri njihove rasti, gibi naj bodo kratki, počasni in ne pregrobi.

Znebite se starih britvic

Po 5 do 10 britjih britvice izgubijo ostrino, zato jo zamenjajte. Poškodbe in okužbe bodo veliko verjetnejše, če boste uporabljali topo britvico.

Preprečite kožne izpuščaje

Sveže pobrita koža ne potrebuje kreme ali losjona. V resnici nanos teh ni priporočljiv, saj lahko zamašita pore. Najboljše je kožo na intimnem predelu samo splakniti s čisto vodo. Če opažate, da je rdeča ali se na njej pojavlja izpuščaj, jo negujte z alojinim gelom ali s posebnim mazilom za občutljivo kožo, toda če boste upoštevali prejšnje korake, vam bo to najbrž prihranjeno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije