Bolnik bolniku prek telefona

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je med epidemijo uvedlo brezplačno telefonsko svetovanje Onkofon
Fotografija: Poslanstvo društva je ponuditi oporo bolnikom in njihovim svojcem. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Poslanstvo društva je ponuditi oporo bolnikom in njihovim svojcem. FOTO: Getty Images

Pred razglasitvijo pandemije so bili prostovoljci za individualno pomoč bolnikom in njihovim svojcem na voljo na infotočki na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v UKC Maribor, dosegljivi so bili tudi po telefonu, v obdobju, ko so bili osebni stiki tako rekoč onemogočeni, pa se je pokazala potreba, da se pomoč prek telefona organizira tako, da so prostovoljci dosegljivi vse dni v tednu. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je zato uvedlo brezplačno telefonsko svetovanje in pogovor za bolnike z rakom Onkofon; tam deluje več kot dvajset strokovno usposobljenih prostovoljcev z osebno izkušnjo raka in strokovnjakov, ki dobro poznajo in razumejo stiske bolnikov.


Društvo onkoloških bolnikov Slovenije ima več kot 30-letne izkušnje s pomočjo bolnikom z rakom, ki jo izvajajo prostovoljci z osebno izkušnjo raka v okviru programa Pot k okrevanju, za kar so posebej usposobljeni. Poleg njih so jim na voljo strokovnjaki psihologi in psihoonkologinja. »Program Pot k okrevanju je temeljni in najpomembnejši program našega društva, namenjen bolnikom in njihovim svojcem. Izkušnje individualnih in skupinskih pomoči kažejo, da so močna opora bolnikom z rakom, zato jim jih želimo še bolj približati z Onkofonom. Želimo, da ga vzamejo za svojega,« pravi Ana Žličar, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Poslanstvo društva je ponuditi oporo bolnikom in njihovim svojcem, širiti znanje o raku ter ozaveščati bolnike o pomembnosti aktivnega sodelovanja pri zdravljenju in celostni rehabilitaciji s spodbujanjem in njihovim vključevanjem v programe samopomoči. Načelo samopomoči temelji na dejstvu, da si ljudje z enako izkušnjo bolezni in s podobnimi težavami najlaže zaupajo stiske in si učinkovito nudijo oporo. »Z uvedbo nove brezplačne telefonske številke smo prostovoljci še bolj dostopni za vse, ki v času zdravljenja raka potrebujejo pomoč. Na voljo smo tako bolnikom kot njihovim svojcem za različne informacije, povezane z boleznijo, predvsem pa smo pripravljeni prisluhniti vsem, ki se soočajo s čustveno stisko,« pravi psihologinja in prostovoljka Ives Zemljarič. »Za rakom sem zbolela leta 2013. V poplavi napotkov, ki smo jih bili bolniki deležni z vseh strani, so mi poleg podpore družine in zdravstvenega osebja zelo pomagali pogovori s prijateljico, ki je raka prebolela pred menoj. To me je po končanem zdravljenju opogumilo, da sem se vključila v delo društva, da bi z lastno izkušnjo pomagala lajšati stiske in iskati rešitve za premagovanje težav na poti okrevanja,« je osebno izkušnjo delila podpredsednica društva in prostovoljka Breda Brezovar Goljar.


Društvo onkoloških bolnikov Slovenije vabi tudi na spletno stran www.onkologija.org, na kateri je mogoče na enem mestu najti strokovne informacije o celostni obravnavi bolnika z rakom in prebrati ali naročiti brezplačne publikacije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije